Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Yüzde 5 zam kararı Resmi Gazetede

    Zorunlu trafik sigortasında primler

    Zorunlu trafik sigortasında primler artıyor

    Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında aylık azami prim artış oranını, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirledi. Bu oran, 2023’ün mayıs ayından itibaren aylık yüzde 2 olarak uygulanıyordu.

    Resim: İGFA

    SEDDK’nın bu kararı, zorunlu trafik sigortası poliçelerine zam anlamına geliyor. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk 4 ayında, zorunlu trafik sigortası poliçeleri en fazla yüzde 5 oranında zamlanacak.

    Trafik sigortası primlerinde artış, artan enflasyon ve hasar maliyetleri nedeniyle bekleniyordu. SEDDK’nın kararı, bu beklentileri karşılamış oldu.

    Zorunlu trafik sigortası azami primi nasıl belirleniyor?

    Para

    Zorunlu trafik sigortası azami primi, SEDDK tarafından belirlenen bir oran üzerinden hesaplanıyor. Bu oran, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi.

    Zorunlu trafik sigortası azami primi, aşağıdaki faktörlere göre belirleniyor:

    • Asgari ücret artış oranı
    • TÜİK’in açıkladığı yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı
    • Motorlu araç fiyat artış oranı
    • Araç bakım onarım fiyat artış oranı

    SEDDK, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulama yetkisine sahip.

    Sigortalara büyük zam yolda

    RESİM: İGFA

    SEDDK’nın zorunlu trafik sigortası primlerinde artışa gitmesi, diğer sigorta poliçelerinde de zam beklentisini artırdı.

    Sigorta şirketleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan 100 milyar dolardan fazla zarar nedeniyle reasürans şirketlerinden yüksek primler ödemek zorunda kaldı. Bu durum, sigorta şirketlerinin maliyetlerini artırarak diğer sigorta poliçelerinde zam yapmaya zorladı.

    Sigorta şirketleri, konut, sağlık, kasko poliçelerine 2-3 kat zam yapmayı planlıyor. En yüksek artış ticari ve işyeri sigortalarında olacak.

    Trafik sigortasında ise, uygulanan üst sınır nedeniyle şu an için büyük artış öngörülmüyor. Ancak, sigorta şirketlerinin trafik sigortasında da ciddi oranlarda zarara uğradıkları belirtiliyor. Bu zararın da diğer poliçelere ek zam olarak yansıyabileceği uyarısı yapılıyor.