ANKARA (İGFA) – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusunda daha temiz ve yeşil bir dünya için çalışmalarını sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan, küresel çevre hareketi ve dünya markası haline gelen Sıfır Atık Projesi ile bugüne kadar 59,9 milyon ton geri dönüştürülebilir atık ekonomiye kazandırıldı. Geri dönüşüm sayesinde atıklardan 185 milyar lira tasarruf sağlandı.
5,9 MİLYON TON SERA GAZI EMİSYONU ENGELLENDİ
Proje kapsamında 188 bin binada Sıfır Atık Yönetim Sistemi hayata geçirildi. Ülke genelinde 21 milyon kişiye Sıfır Atık eğitimi verildi. Türkiye’de bugüne kadar yapılan çalışmalarla 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılırken; 5,9 milyon ton sera gazı emisyonu önlendi. Sıfır Atık Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla 2017 yılında yüzde 13 olan atıklardan geri kazanım oranı 2023 yılında yüzde 35’e yükseldi. Hedef, 2035 yılında geri kazanım oranının yüzde 60’a çıkarılması.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, daha yaşanabilir, daha temiz ve daha yeşil bir dünya hedefiyle atıkları dönüştürdüklerini belirtti. Bakan Özhaseki, “Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde dünya markası haline gelen çevre projelerinin öncüsü Sıfır Atık Hareketi ile geri dönüşümü yaygınlaştırıyoruz. Dünya bizim ortak evimizdir, çocuklarımız için evimizi tertemiz tutacağız” dedi. dedi.
“PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Vatandaşlar da Sıfır Atık Projesinin başarılarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bir vatandaş, Sıfır Atık Projesi’nin geri dönüşüm konusunda çok güzel bir uygulama olduğunu belirterek, “Harika bir uygulama. Yapılan uygulamalardan oldukça memnunuz. “Gelecek nesillerimize sağlayacağı faydalardan dolayı çok teşekkür ederiz.” söz konusu. Bir diğer vatandaş ise projenin faydalı olduğunu belirterek, “Atıklarımız şu anda değerlendiriliyor. “Projeyi hayata geçirenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.