Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Çelik sektörü rekabetçiliği destekliyor

İZMİR(İGFA) – Ege Demir

İZMİR(İGFA) – Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “Ekonomik Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Birlik Başkanı Yalçın Ertan, çelik sektörünün 2023 yılında ihracatta 7 milyar dolar kayıp yaşayacağını söyledi.

Bu kaybın altında yatan ana etkenlerin yüksek üretim maliyetleri ve döviz kurunun baskılanıp enflasyon oranında artmaması olduğunu belirten Başkan Ertan, “Rakiplerimizde çelik sektörüne enerji girdilerinde ciddi miktarda sübvansiyon verilmesi, Avrupa Birliği ülkelerinde enerji maliyetlerimizin Uzakdoğu’ya göre yüksek olması ve diğer girdi maliyetlerindeki artışlar, “Sektörümüzün fiyat rekabetinde geri kalmasına neden oluyor. Hükümetten istediğimiz, rekabet gücümüzü yeniden kazanabileceğimiz bir ortamın sağlanmasıdır.”

AB’YE İHRACATTA PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 45’TEN YÜZDE 33’E AZALDI

Sektörün ihracat performansı hakkında bilgi veren Başkan Ertan, sektör olarak Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın pazar payının yüzde 45 seviyesindeyken yüzde 33’e düştüğünü, bunun sonucunda da ihracattan yararlanma oranının arttığını söyledi. bugün 60 milyon ton olan sıvı çelik üretim kapasitesi yüzde 78-80 bandındadır. Yüzde 53-55’e düştüğünü söyledi.

İhracatın kalkınmanın ve cari açığı azaltmanın temel koşullarından biri olduğunun altını çizen Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, şöyle konuştu: “Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak biz sektörümüzün Ege Bölgesini temsil etmektedir. 1997 yılında kurulan Birliğimiz, 2018 yılından bu yana bölgemizdeki İhracatçı Birlikleri arasında en çok ihracat yapan birlik unvanını taşıyor. Birliğimiz aracılığıyla 2022 yılında 2 milyar 564 milyon dolar, 2 milyar 564 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılında 515 milyon dolar ile Türkiye’nin geri kalanından olumlu bir şekilde ayrışıyoruz. Bu olumlu farklılaşmada üye firmalarımızın daha katma değerli ürünler üretmesi etkili oldu” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem
Sıradaki Haber Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı