Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Kira limitinin kaldırılması işi zorlaştıracak!

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla 2022 yılında uygulamaya konulan yüzde 25’lik kira artış sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 25’lik kira artış oranının temmuz ayından sonra değişeceği yönündeki açıklamalarının ardından 2’de kira anlaşmazlıkları açısından ne olacağı tartışılmaya başlandı. Yeni kararı değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Kira artış sınırının kaldırıldığı, ev sahiplerine yönelik kira vergisini artıracak yasanın hazırlandığı, tüketicilerin kredi bulmakta zorlandığı, kira artış sınırının kaldırıldığı bir dönemde kiracıların ciddi sıkıntıya gireceği aşikar. Bankalarda yasal işlemlerde patlama yaşandı.” söz konusu.

KİRA ARTIŞ ORANI ORTALAMA YÜZDE 60’A ÇIKACAK

“8 Haziran 2022 tarihinde Türk Borçlar Kanununa eklenen geçici madde ile konut kiralarına getirilen yüzde 25 oranındaki kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. 2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artışları, yönetmeliğe göre belirlenecek. 12 aylık enflasyon ortalaması. Dolayısıyla kira artış sınırının kaldırılmasıyla yıllık kira artış oranı ortalama yüzde 60’a çıkacak. Açıklanan Nisan ayı enflasyon verilerine göre; 12 aylık TEFE-TÜFE ortalaması ise yüzde 59,64 oldu. Bu durumda yüzde 25’lik tavan uygulaması olmasaydı ev sahipleri nisan ayında en fazla yüzde 59,64 oranında zam yapabilecekti.

Bugüne kadar uygulanan tavan kira artış uygulaması; Bu durum kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilimi daha da artırdı. Anlaşmazlıklar mahkeme salonlarına taşınırken tahliye ve kira tespiti davalarında patlama yaşandı. Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlığın çözümünde mahkemelerin yükünü hafifletmek amacıyla 2023 yılında uygulamaya konulan arabuluculuk sistemi maalesef sorunu çözemedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre, kira davalarında arabuluculara yapılan başvuru sayısı 169 bin 255’e ulaşırken, başvuruların 62 bin 783’ünde anlaşma sağlanamadı.

‘KİRA ÖDEMEYECEĞİM’ SORUNUYLA KARŞILAŞACAĞIZ

Kira artış sınırının kaldırılması olumlu olsa da uygulamada yaşanan sorunların yükünü iki yıl boyunca kiracılar taşımaya devam edecek. Sürecin bundan sonraki bölümünde bu kez ‘kiranın ödenmemesi’ sorunuyla karşılaşılacak. 2 yıldır yüzde 25’lik kira artışıyla zar zor geçinen kiracı, temmuz ayından sonra yüzde 65’lik kira artışıyla karşı karşıya kalacak. Kiracıların bu yükü taşıması mümkün değildir. Bu kez kiraların ödenmemesi sorunu ortaya çıkacak ve tahliye davaları mahkemelerde birikecek. Ankara ve İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemelerinin sayısındaki artış bunun açık bir göstergesidir. Yeni vergi reformu taslağına göre ev sahiplerinin kira geliri vergisi yükü artacak ve artan vergi maliyetleri kiracılara yansıtılacak. Taslağa göre, evini düşük fiyata kiralayan ev sahiplerine daha düşük Gelir Vergisi ödeme olanağı tanıyan 33 bin liralık muafiyet kaldırılıyor. Reform taslağına göre, evini düşük fiyata kiralayan ev sahiplerine daha düşük Gelir Vergisi ödeme olanağı tanıyan 33 bin liralık muafiyet kaldırılacak, evini kiralayan ev sahiplerinden ise yüzde 15’ten yüzde 40’a kadar doğrudan vergi tahsil edilecek. yıl içinde elde ettikleri kira gelirlerinden herhangi bir indirim yapılır. vergi tahsil edilecektir.

KİRALAR ARTTIKÇA FİNANSMAN İNDİRİMSİZ DAHA FAZLA VERGİ TOPLAYACAK

Muafiyetin kaldırılmasıyla vergi yükü artan ev sahiplerinin artan maliyeti kiraya yansıtacağı kesin olsa da, geçimini kira gelirinden sağlayan ev sahiplerinin de bunu mutlaka yapacağı aşikar. Kira artışlarında yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla birlikte maliyetlerin kira artışı olarak yansıtılmasının önünde hiçbir engel kalmayacak. Kiralar arttıkça Maliye Bakanlığı herhangi bir indirim yapmadan daha fazla vergi toplayacak.

ANKARA (İGFA) – Sanayinin dört
Sıradaki Haber Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 33,09 artış kaydetti