Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Uşak’ta binlerce kişiyi ilgilendiriyor! İşte asgari ücrette pazarlığın başlayacağı rakam

    Asgari Ücret Görüşmelerinde Kritik

    Asgari Ücret Görüşmelerinde Kritik Gün Geldi: Pazarlık Hangi Rakam Üzerinden Başlayacak?

    Bugün, milyonlarca çalışanı etkileyen asgari ücret görüşmeleri için kritik bir gün. İlk toplantı 11 Aralık’ta gerçekleşmiş ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın 18 Aralık Pazartesi günü ikinci kez bir araya gelecek. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş’ın liderlik ettiği heyetler, asgari ücretin belirlenmesi için masaya oturacaklar.

    Türk parası

    Yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık’ta netleşmesi bekleniyor. Ancak, pazarlık sürecinin hangi rakam üzerinden başlayacağı ve ne kadar zam talep edileceği merak konusu.


    Görüşmelerde Hangi Veriler Masada Olacak?

    RESİM: İGFA

    Ekonomist Muhammet Bayram, görüşmelerde enflasyonun öncelikli veri olarak ele alınacağını belirtiyor. Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırının da masada olacağını vurguluyor. Açlık sınırının 14 bin 25 TL seviyesine ulaştığını ifade eden Bayram, bu rakamın asgari ücretin belirlenmesinde temel bir referans olacağını düşünüyor. Ayrıca, enflasyona ezilmemek adına yüzde 40’lar civarında bir zam talep edilmesi gerektiğini savunuyor.


    Pazarlığın Başlayacağı Rakam: Minimum Yüzde 38 Zam!

    Resim: İGFA

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücretle ilgili pazarlığın minimum yüzde 38 zam üzerinden başlayacağını belirtiyor. Bu oranın, 15 bin 734 TL’yi temsil ettiğini söyleyen Yılmaz, refah payı eklenmesi durumunda yüzde 40-50 arasında bir artışla asgari ücretin 16 bin TL ile 17 bin 103 TL arasında olabileceğini ifade ediyor.

    Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar kuru 29.62 olarak açıklandığına dikkat çeken Yılmaz, eğer asgari ücret yüzde 50 oranında artarsa bu dolar bazında rekor bir rakam olacağını söylüyor. Asgari ücretin 17 bin 103 TL olması durumunda, dolar bazında 577 dolara denk geleceğini belirtiyor. Geçen sene ocak ayında asgari ücretin 482 dolara denk geldiğini hatırlatan Yılmaz, bu durumun eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 500 dolar hedefini aşması anlamına geleceğini vurguluyor.