Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Uşak’ta dar gelirliye 2 bin 54 lira cenaze ödeneği verilecek

    Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Cenaze

    Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Cenaze Ödeneği

    Cenaze Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?

    Para

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş kazası veya meslek hastalığı sonucu, sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken vefat eden sigortalının hak sahiplerine cenaze ödeneği vermektedir.

    Cenaze ödeneği, sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

    Cenaze Ödeneklerinin Tutarı

    Resim: İGFA

    Cenaze ödeneği tutarı, her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmektedir. 2023 yılı için cenaze ödeneği miktarı 2.054,00 TL’dir.

    5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi emeklilerin ölüm yardımı, kişinin emekli aylığından az olmamak üzere (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç) 2023 yılı için 8.240 TL’dir.

    Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler

    Cenaze ödeneğinden yararlanmak için, hak sahiplerince Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile SGK’ya başvurulması gerekmektedir. Hak sahiplerine aylık bağlama koşullarının oluşmaması veya cenazenin eş, çocuk, ana/baba veya kardeşler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması halinde dilekçe ile yapılan müracaatlar kabul edilecektir.

    Cenaze ödeneği başvuruları, sigortalının vefatı tarihinden itibaren beş yıl içinde yapılmalıdır.