Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Banaz’da Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

    Uşak’ın Banaz ilçesinde Kaymakamlık,

    Uşak’ın Banaz ilçesinde Kaymakamlık, doğada yetişen mantarların zehirli olabileceği ve yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

    Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, “Doğada yetişen mantarların zehirli olabileceği ve yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, doğadan toplanılan mantarların tüketilmeden önce mutlaka uzman kişilere gösterilmesi gerekmektedir. Yeterli bilgi ve birikime sahip olmayan kişilerin mantar toplaması ve tüketmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir” denildi.

    Açıklamada ayrıca, mantar zehirlenmelerinin belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, terleme, uyuşukluk, halüsinasyonlar ve bilinç kaybı gibi belirtilerin yer aldığı belirtildi. Bu belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulandı.

    Açıklamada, mantar zehirlenmelerini önlemek için şu tavsiyelerde bulunuldu:

    • Doğadan toplanan mantarlar mutlaka uzman kişilere gösterilmelidir.
    • Yeterli bilgi ve birikime sahip olmayan kişiler mantar toplamamalıdır.
    • Mantar toplarken dikkatli olunmalı, zehirli ve yenilebilir mantarlar birbirinden ayırt edilmelidir.
    • Mantarlar pişirilmeden tüketilmemelidir.
    • Mantarlar pişirilirken çok iyi pişirilmelidir.
    • Mantar tüketildikten sonra herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.