Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Uşak’ın meşhur tatlısı: Görüntüsü farklı, lezzeti harika

    Uşak’ın Meşhur Gelin Helvası

    Uşak’ın Meşhur Gelin Helvası Coğrafi İşaretle Tescillendi

    Uşak’ın geleneksel lezzetlerinden biri olan gelin helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi.

    Uşak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvuru üzerine, Uşak’ın en önemli gıda ürünlerinden biri olan gelin helvasının coğrafi işaretle tescili onaylandı.

    Uşak’ın şeker pancarı ve yerli susamından üretilen tahin kullanılarak hazırlanan gelin helvası, kırmızı rengiyle dikkat çekiyor. İçinde ceviz de bulunan gelin helvası, hafif bir tatlı olması sebebiyle yaz aylarında tercih ediliyor.

    Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, gelin helvası tescili ile ilgili yaptığı açıklamada, “Uşak’ın önemli bir değeri olan gelin helvasının coğrafi işaretle tescil edilmesi, hem ilimizin tanıtımı hem de üreticilerimizin haklarının korunması açısından önemli bir gelişmedir. Bu tescil ile birlikte gelin helvası, daha geniş kitlelere ulaşacak ve ilimizin ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.

    Gelin helvası, Uşak’ta düğünlerde gelin bohçasına konulan en önemli ürünlerden biri. Ayrıca, ildeki birçok tatlı dükkânında ve lokantada da satışa sunuluyor.

    Gelin Helvası’nın Yapılışı

    Gelin helvası, Uşak şeker pancarı ve yerli susamdan üretilmiş tahin kullanılarak hazırlanıyor. İlk olarak, şeker pancarı suyu ve tahin bir tencerede karıştırılıyor. Ardından, karışım ocağa alınarak kısık ateşte kaynatılıyor. Karışım koyulaşınca içine ceviz içi ilave ediliyor ve karıştırılıyor. Helva kıvamını alınca ocaktan alınıyor ve soğumaya bırakılıyor. Soğuyan helva, şekil verilerek servis ediliyor.