Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Yıl sonunda geçersiz olacaklar

    Türkiye’de 25 Milyon Kişi

    Türkiye’de 25 Milyon Kişi Yeni Tip Ehliyete Sahip, 7 Milyon Kişi Eski Ehliyeti Kullanıyor

    Türkiye’de yeni tip sürücü belgesine sahip olan kişi sayısı 25 milyon 894 bine ulaşırken, hala 7 milyon 159 bin 176 kişi eski tip sürücü belgesini kullanmaya devam ediyor. Yeni tip ehliyete geçiş için süre yıl sonunda dolacak olmasına rağmen, birçok kişi henüz ehliyet yenileme başvurusunda bulunmadı.

    Eski Tip Ehliyetler İçin Son Yenileme Süresi 31 Aralık 2024

    Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10’uncu maddesi uyarınca, sürücü belgelerini değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak, Kovid-19 salgını nedeniyle bu süre İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022’den 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı. Bugüne kadar 25 milyon 894 bin 321 kişi ehliyetini yenilemek için başvurdu.

    Yenileme Yapmayanlar İçin 2025’te Ek Ücret Uygulaması

    Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024’e kadar 15 lira karşılığında yenisiyle değiştirilebilecek. Ancak, 1 Ocak 2025’ten sonra eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerin toplam 5 bin 165 lira ödemesi gerekecek. 2025 yılı için yatırılması gereken tutar ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Ehliyetlerini yenilemeyenler, kanuni süre içerisinde ehliyetlerini yenilemezlerse araç kullanırken cezai yaptırımla karşılaşacak.

    Başvurular İçin Yoğunluk Uyarısı

    Yetkililer, yılın son aylarında yaşanabilecek başvuru yoğunluğu nedeniyle vatandaşları mağdur olmamaları için başvurularını erken yapmaları konusunda uyarıyor. Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya “nvi.gov.tr” üzerinden randevu alarak başvuruda bulunabiliyor. Başvuru için gerekli belgeler ise eski sürücü belgesi, 15 liralık başvuru ücreti, sürücü sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve MERNİS’te kayıtlı açık adres olarak belirtiliyor. Yeni sürücü belgeleri, PTT aracılığıyla adreslere teslim ediliyor ve geçici sürücü belgesi ile araç kullanımı mümkün.