Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    7,1 milyon hektar alana su verildi

    ANKARA (İGFA) – DSİ

    ANKARA (İGFA) – DSİ Genel Müdürlüğü, küresel ısınmayla birlikte gıda arz güvenliğinin sağlanması amacıyla sulama yatırımlarına hız verdi.

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünya nüfusunun artmasıyla birlikte temiz ve güvenli gıdaya olan talebin hızla arttığını, Birleşmiş Milletler’in dünya nüfusuyla ilgili yaptığı projeksiyona göre nüfusun yaklaşık 9 milyar kişiye ulaşacağını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı projeksiyona göre 2050 yılında Türkiye’nin nüfusu yaklaşık 95 milyon kişiye ulaşacak. Yumaklı, küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların azalması nedeniyle son yıllarda yaşanan kuraklıklarla birlikte suyun neden önemli olduğunun bir kez daha gözlemlendiğini ifade ederek, “Bu noktada gıda güvenliği de önemli. Tarımla ilgili arz ve su en önemli meselemiz haline geldi, tarımda çarpan etkisi olan bir faktör.” “Sulu tarıma geçiş, öncelikle tarım sektörüne hizmet vermekle birlikte diğer sektörler için de itici güç görevi görüyor. Sulamayla daha çeşitli, daha fazla ve kaliteli ürün üretmek mümkün” dedi.

    Türkiye’nin tarım alanlarının yaklaşık 24 milyon hektar olduğunu hatırlatan Yumaklı, teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek alan miktarının ise 8,5 milyon hektar olarak belirlendiğini bildirdi. Bakan Yumaklı, 2023 yılına kadar teknik ve ekonomik olarak sulanabilir arazilerin yüzde 80’ine tekabül eden yaklaşık 7,1 milyon hektar alanın sulamaya açıldığını vurguladı.

    “TARIMSAL GELİRLERİ 5 KAT ARTTIRIR”

    Kuru tarım alanlarında sınırlı olan bitki deseninin geliştirilen sulama projeleriyle çeşitlendiğine dikkat çeken Yumaklı, şu değerlendirmeyi yaptı:

    “Sulanan alanlardaki üretim değeri ve gayri safi milli tarım gelirindeki artış, projesiz duruma göre yaklaşık 5 kat artıyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden biri olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ederken; Öte yandan yaşam standardını yükselttiği için göçü de engelliyor. Bakanlığımızın köklü kuruluşu olan DSİ Genel Müdürlüğümüz, sulama yatırımlarına 2024 yılında da hızla devam edecektir. Bu yıl 65 sulama tesisi ve 23 toplulaştırma projesini tamamlayarak milletimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.

    2024 yılında yapılacak yatırımlarla; “Sulamaya açılan alanı 7,1 milyon hektardan 7,23 milyon hektara, tamamlanan arazi toplulaştırma miktarını da 7,3 milyon hektardan 7,9 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz.”

    TAMAMLANACAK BAZI PROJELER

    Bakan Yumaklı, Konya Ovası 1,2,3 Sulaması Temini (11.820 ha sulama), Çorum Koçhisar Sulaması 2. Kısım (4.267 ha sulama), Samsun 19 Mayıs Barajı Sulaması (7.693 ha sulama) Diyarbakır Silvan Kuruçay Barajı Sulaması (5.030 ha sulama) ve Kayseri Bünyan Elbaşı-Karadayı Sulaması (5.402 ha sulama) projeleri bu yıl tamamlanacak.