Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Arapaşı Uşak’tan sonra o ilde yenir

    Yozgat’ın Meşhur Arabaşı Çorbası

    Yozgat’ın Meşhur Arabaşı Çorbası

    Yozgat’ın soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez lezzeti olan Arabaşı çorbası, kentin en sevilen yöresel yemeklerinden biridir. Yozgat’a özgü bu çorba, taze un ve tavuk eti ile hazırlanır.

    Arabaşı çorbası, yapımı oldukça zahmetli bir yemektir. Hamuru için taze un ve su kullanılır. Su kaynatılır ve un ilave edilerek bulamaç haline getirilir. Bu bulamaç kaynamakta olan suya azar azar dökülür ve oklava ile sürekli karıştırılır. Hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

    Çorba içinse tavuk eti haşlanır ve suyu kullanılır. Suyun içine un, salça ve yağ eklenerek pişirilir. Hazır olan çorba kaseye konulur ve üzerine soğuyan hamur dilimleri yerleştirilir. Hamur ve çorba birlikte çiğnemeden yutulur.

    Arabaşı çorbası, Yozgat’ta genellikle akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce tüketilir. Soğuk kış gecelerinde insanı hem doyuran hem de ısıtan bu çorba, Yozgatlılar için bir nevi kültürel mirastır.

    Yozgat Arabaşı Çorbası’nın Faydaları

    Yozgat Arabaşı çorbası, içerdiği taze un ve tavuk eti ile oldukça besleyici bir yemektir. Protein, karbonhidrat ve lif açısından zengindir. Ayrıca, çorbanın içindeki salça da A, C ve E vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineraller içerir.

    Yozgat Arabaşı çorbası, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalıdır. Ayrıca, içerdiği lif sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

    Yozgat Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

    Yozgat Arabaşı çorbası yapmak için aşağıdaki malzemeleri hazırlamanız gerekir:

    Hamuru için:

    • 5 litre su
    • 650 gram un
    • 1 çay kaşığı tuz

    Çorba için:

    • 1 adet tavuk
    • 5 litre su
    • 5 yemek kaşığı un
    • 2 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 yemek kaşığı pul biber
    • 150 gram tereyağı

    Yapılışı:

    1. Hamuru hazırlayın.

    5 litre suyun 3 litresini ocakta kaynatın. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gram un ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin ve mikserle iyice çırpın. Elde ettiğiniz bulamaç kıvamındaki hamuru, kaynamakta olan suya azar azar dökün. Oklava ile sürekli karıştırarak hamurun mısır patlağı gibi patlamaya başladığını görene kadar pişirin. Hamuru 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

    1. Çorbayı hazırlayın.

    Tavuğunuzu haşlayın ve suyunu ayırın. Çorba tenceresine 5 litre tavuk suyu, 5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı acı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı pul biberi ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Çorbanın kıvamı koyulaşınca ocaktan alın.

    1. Hamurları servis edin.

    Soğuyan hamuru ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesin. Tepsinin ortasını çorba kasesi sığacak şekilde açın ve açılan yere çorba kasesini yerleştirin. Kestiğiniz hamurlara kaşık yardımıyla çorbadan alın ve çorba kasesine yerleştirin. Hamurları çiğnemeden yutarak servis edin.

    Afiyet olsun!