ANKARA (İGFA) – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Dünya Gıda Güvenliği Günü kutlandı.
Bakan Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün bu yılki temasının “Beklenmeyene hazırlıklı olun” olarak belirlendiğini belirtti. Temanın belirlenmesinde son dönemde herkesin takip ettiği ve endişeyle izlediği gelişmelerin büyük etkisi olduğunu düşündüklerini belirten Yumaklı, iklim değişikliğinden salgın hastalıklara, doğal afetlere kadar pek çok risk faktörünü kendilerinin de yaşadıklarını, etkileri çok yakından hissediliyor.
Nüfus artışının gıda talebini de beraberinde getirdiğini belirten Bakan Yumaklı, “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar, ülkemiz nüfusunun ise 100 milyonu aşacağı dikkate alındığında gıda ihtiyacının yaklaşık yüzde 70 oranında artacağı öngörülüyor. Bu yiyeceği üretmek yaklaşık yüzde 55 daha fazla zaman gerektiriyor.” “Su tüketiminin de söz konusu olacağı tahmin ediliyor.” dedi.
Hem gıda arz güvenliğini hem de gıda güvenilirliğini korumak, dünyadaki gelişmeleri iyi okuyup analiz etmek zorunda olduklarını vurgulayan Yumaklı, bakanlık olarak politikalarında gıda güvenliğini üç aşamada ele aldıklarını belirtti.
Bakan Yumaklı, birinci aşamanın üretim, ikincisi kontrol, üçüncü aşamanın ise tüketim olduğunu belirterek, destek ve hibelerden kredilere, sulama ve altyapı yatırımlarından tarımın korunmasına kadar birçok düzenleme ve faaliyetle üretim aşamasının devam ettiğini belirtti. topraklar. Bu çalışmalar sonucunda hem 85 milyon vatandaşın hem de 60 milyon turistin gıda ihtiyacının sorunsuz karşılandığının altını çizen Yumaklı, “Hasat dönemi başladı. Dün itibarıyla Toprak Mahsulleri Ofisi referans fiyatını belirledi. Tahıl fiyatlarıyla ilgili tüm hazırlıkları yaptı. Gıda meselesi siyasi bir aparat değil. Biz bakanlık olarak gece gündüz demeden çalışan tüm çiftçilerin ve üreticilerin kışkırtmasını kabul etmiyoruz. 7/24 işleriyle meşgul olan bu ülkenin insanlarının masasına, bir takım mantık dışı ve gerçek dışı vaatlerle karşı çıkıyoruz. Biz, üreticiden yana olan her türlü söylemi reddediyorum. Fiyat açıklandıktan sonra bir takım tedbirleri de aldık. Özellikle daha önce bulunmayan ürünlerin ihracatına da izin vermeyeceğiz” dedi. Verimli bir hasat dönemi geçireceğiz” dedi.
5 AYDA 515 BİN DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bakan Yumaklı, bakanlığın gıda güvenliği çalışmalarını yürütürken uluslararası kuruluşların da dünya çapında uygulanacak “tek sağlık” yaklaşımını benimsediğini belirtti.
Yumaklı, gıda mevzuatını oluştururken Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmalarının yanı sıra Avrupa Birliği uyumunu da dikkate aldıklarını vurgulayarak, vatandaşların gıdaya uyum sağlaması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarının altını çizdi. Güvenli, sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişiyoruz ve erişmeye devam edeceğiz. Şu ana kadar 104 Türk Gıda Kodeksi mevzuatının yayınlandığını ve 81 ilde güçlü bir denetim altyapısının bulunduğunu belirten Yumaklı, 41 kamu ve 107 özel gıda laboratuvarı ile hizmet verdiklerini, gıdaya yönelik 15 Ar-Ge merkezinin bulunduğunu belirtti.
VATANDAŞLAR YENİ UYGULAMA İLE DENETİM BİLGİLERİNE ERİŞECEK
Bakan Yumaklı, hayvansal üretimle ilgili şap aşısını en aza indirmek ve bir süre sonra tamamen ortadan kaldırmak için aşılamayı 3 katına çıkardıklarının altını çizerek, bu ve alınan diğer tedbirlerle hastalığın görülme sıklığının yüzde 53 azaldığını söyledi. yüzde. Hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla Erzurum ve Elazığ’da Veteriner Yol Kontrol Denetim noktaları kurulduğunu vurgulayan Yumaklı, önümüzdeki dönemde bu noktaların Ankara, Çankırı, Kayseri ve Mersin’de açılacağını belirtti.
Tüketicilerin güvenli gıdaya erişim hakkının kendilerinin takip edebilmesini sağlamak amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçiren Bakan Yumaklı, daha önce yaptığı açıklamada uygulamayla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.