KARS (İGFA) – Tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını amaçlayan “Tek Yol, Tek Kuşak” girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Marabda-Ahıllek’te bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden hizmete açıldı. Gürcistan Demiryolları tarafından 24 Mayıs 2023’te başlayan bölüm. Türkiye’den 440 ton “Soda Külü” yüklü ilk ihracat treni dün Türkiye’den Azerbaycan’a hareket etti. Azerbaycan’dan Adana Yenice’ye “Plastik Hammadde” taşıyan ilk tren bu sabah Türkiye’ye geldi.
“HATTA İLK TİCARİ ULAŞIM KAZAKİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDADIR”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Gürcistan ve Gürcistan iş birliğiyle hizmete açılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda şu ana kadar konvansiyonel taşımacılık dahil toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşındığını belirtti. Azerbaycan, 30 Ekim 2017 tarihinde yaptığı açıklamada, “Bu rakamlar, bu hattın bölge için ne kadar önemli bir demiryolu hattı olduğunu gösteriyor. Toplam 757 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın 429 kilometresi sınırlar içerisinde bulunuyor. 220 kilometresi Gürcistan sınırları içinde, 79 kilometresi Türkiye sınırları içinde olan Azerbaycan’ın ilk ticari taşımacılığı 30 Ekim 2017’de Kazakistan ile Türkiye arasında 4 bin 700 kilometre mesafede başladı. Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’e yük taşımacılığı yapılıyor.” dedi.
“6 ŞUBAT DEPREMİNDEN SONRA 200 KONTEYNERDE 50 BİN YAŞAYAN ÇADIR BU HAT İLE ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE TAŞINDI”
Çin’in Xi’an kentinden 42 konteyner yüklü vagondan oluşan blok konteyner yük treninin 6 Kasım 2019’da Ankara’dan Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentine gönderildiğini hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Tren Çin-Türkiye hattını tamamladı. 12 günde ve Çin-Prag rotasında.” Tüm hattını 18 günde tamamlayarak Demir İpek Yolu üzerinden Çin’den Avrupa’ya giden ve Marmaray ile Avrupa’ya ulaşan ilk yük treni olarak tarihe geçti. Ayrıca Türkiye’den Çin’e giden ilk ihracat blok treni de 4 Aralık 2020’de Çerkezköy’den hareket ederek Xian eyaletinin Xinzhu şehrine ulaştı. Ayrıca yüzyılın felaketi olarak tanımladığımız 6 Şubat depreminin ardından Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile 50 bin canlı çadır 200 konteynerle Çin’den Türkiye’ye taşındı. “Bu anlamda bu hattın büyük katkısını gördük” dedi.
“1.500 BLOK TREN BLOKUN İŞLETİLMESİ VE YILDA 6,5 TON YÜK TAŞIMASINI HEDEFLİYORUZ”
Türkiye-Çin arasındaki Merkez Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile orta vadede yılda 200 blok tren işletmeyi hedeflediklerini vurgulayan Uraloğlu, “Uzun vadede 1.500 blok tren ve 6 tren işletmeyi hedefliyoruz. Merkez Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahından her yıl bloklar halinde indirilmektedir. 5 ton yük taşımayı hedefliyoruz. “Ayrıca Türkiye ile Çin arasındaki toplam sefer süresini de 10 güne indirmeyi planlıyoruz” dedi.
Bakan Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars ve Merkez Koridor üzerinden taşımacılıkta önemli bir lojistik merkez oluşturacak Kars Lojistik merkezini de Mayıs 2021’de hizmete açtıklarını hatırlattı.
“MERKEZ KORİDOR VE BAKÜ-TİBİLİS-KARS DEMİRYOLU HATTI, ZENGEZUR KORİDORUNUN ETKİNLİĞİNİ ARTTIRACAK”
Merkez Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının etkinliğini artıracak Zengezur Koridoru’nun önemine dikkat çeken Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zengezur Koridoru, Azerbaycan’ın batı kesimlerini ve Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Ermenistan üzerinden Zengezur Bölgesi’nden geçen kara ve demiryolu hatlarını birbirine bağlayacak. Zengezur Koridoru’nun faaliyete geçmesiyle birlikte Merkez Koridor’un demiryolu ve karayolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Pekin’den Londra’ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artmasına olumlu katkı sağlayacak. “Merkez Koridorun etkinliğinin artmasıyla birlikte hem Hazar Denizi’nde Azerbaycan ile geliştirilebilecek projelerle, hem de Nahçıvan ve Nahçıvan ile sağlanabilecek işbirliğiyle ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacaktır. Rusya ulaştırma ve enerji alanında.”