Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Çınarcık Barajı Bursa’ya can suyu olacak

    Bursa’yı 2060 yılına kadar

    Bursa’yı 2060 yılına kadar susuz bırakmayacak ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’ için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, şehre içme suyu ulaştıracak hattın üretimine törenle başlandı.

    BURSA (İGFA) – Altyapının yenilenmesinden mevcut kaynakların korunmasına, ağaçlandırmadan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına kadar iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı suyunun kente kazandırılması için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, DSİ Bölge Müdürü İnan Gündüz, İller Bankası Bursa Bölge Müdürü Derya katıldı. şehre içme suyu. İnal, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, AK Parti Nilüfer Belediye Başkanı adayı Celil Çolak ve BUSKİ bürokratları katıldı.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hayatın suyla devam ettiğini ve suyun kullanım alanlarının tüm yaşamı kapsadığını söyledi.

    Bursa tarihine önemli bir not düştüklerini belirten Başkan Aktaş, hem belediye başkanı olarak hem de vatandaş olarak çok mutlu olduğunu söyledi.

    Her ortamda su tasarrufu ve suyun bilinçli kullanımına ilişkin çeşitli bilgiler verdiklerini belirten Başkan Aktaş, 1 milyon 500 binden fazla aboneye sağlıklı içme suyu ulaştıran BUSKİ’nin merkezdeki içme suyu kayıplarını ve kaçaklık oranını azalttığını hatırlattı. Altyapı yatırımları sayesinde ilçelerdeki bu oran yüzde 20’nin altına indi.

    Su kaybı ve sızıntısını önleme konusunda Türkiye’de ilk olduklarını ve başarılarını Ocak 2023’te Emine Erdoğan’dan ödül alarak taçlandırdıklarını belirten Aktaş, Scada yönetim sistemi ile Bursa’da 979 farklı noktayı izleme imkanına kavuştuklarını belirtti. su kaybı ve kaçağı tespit edilen noktalara anında müdahale ediliyor. Başkan Aktaş, inşa ettikleri Hes, Ges ve Çamur Yakma Tesisleri ile tüm su idarelerine kendi enerjilerini üretme konusunda örnek teşkil ettiklerini belirterek, “Enerjimizin yüzde 17’sini yenilenebilir enerji tesislerimizden sağlıyoruz. ‘Çevre dostu bir belediyeyiz’ sözümüzün altını çizerek, Bursa’nın yüzde 93’üne atık su arıtma hizmeti sağlıyoruz. TSE’den 8 kalite belgesi ile en fazla kalite belgesi alan su ve kanal idaresiyiz. Tüm su ve kanal idareleri arasında Türkiye’de 2 kalite belgesini ilk, Bursa’da ise ilk alan biz olduk. Ayrıca mevcut laboratuvarlarımız uluslararası niteliktedir. Laboratuvarımızda akredite ettiğimiz 299 parametre sayısı ile tüm su ve kanal idareleri arasında birinciyiz. Bir ay içinde bu sayıyı 400’ün üzerine çıkarıyoruz. Kendi rekorumuzu kıracağız. BUSKİ tarafından 1989-2023 yılları arasında toplam 13 bin kilometreye yakın içme suyu hattı imalatı yapıldı. Tarım kenti Bursa’da tarımsal üretimin verimliliği ve çeşitlendirilmesi için sulama göleti ve tesislerinin sayısını artırdık. 17 adet biyolojik atıksu arıtma tesisi, 4 adet içme suyu arıtma tesisi, 52 adet paketli atıksu arıtma tesisi, 38 adet paketli içme suyu arıtma tesisi, 315 adet ilaç tankı/havuzu, 340 adet su deposu, 85 adet sulama tesisimiz, 11 adet göletimiz bulunmaktadır. “BUSKİ’nin çalışmaları bizim için gurur kaynağıdır” dedi.

    “2025 YILININ İKİNCİ YARISINDA BİTİRECEĞİZ”

    Kentin su ihtiyacının karşılanmasında ‘can halatı’ olacak Çınarcık İçme Suyu Projesi tamamlandığında Bursa’nın 2060 yılına kadar su sıkıntısı yaşamayacağını belirten Aktaş, 75 milyon metreküp içme suyu ve 70 milyon metreküp içme suyu üretiminin de tamamlanacağını belirtti. Çınarcık Barajı’ndan BUSKİ’ye her yıl metrelerce içme suyu sağlanacaktır. Yıllık toplam 145 milyon metreküp su tahsis edildiğini belirtti.

    Projelerinin DSİ tarafından yürütüldüğünü, yatırımların gerçekleştirilmesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı ile kredi anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Aktaş, “Projeyi 130 milyon Euro’ya ihale ettik. Proje kapsamında 68 km isale hattı, 3 adet su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edeceğiz. 2025 yılının ikinci yarısında bitirmeyi hedefliyoruz. Üretime başladık bile. Bursa’ya can suyu olacak projeyi kente taşıyacak isale hattında kullanacağımız boruların bir kısmı 2 metre 20 cm gibi devasa bir çapa sahip. Kendi rekorlarımızı kırarak, hizmet çıtamızı her geçen gün daha da yükseğe çıkararak yolumuza devam ediyoruz. “Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.