Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Evlerde büyük tehlike! Yüzde 80 kuralına dikkat!

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, güvenli telefon kullanımı, aşırı ısınma ve yangın riskleri konusunda uyarılarda bulunarak, yapılması gerekenleri anlattı.

Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Türkiye’de her yıl yüzbinlerce cep telefonunun bozulduğuna dikkat çekerek, “Bunlarla ilgili bazı yangın olaylarıyla da karşılaşıyoruz. Lityum iyon pilli cep telefonları, içindeki çipler, ekran kartları ve piller çalışırken ısı üretir. Bu tür cihazların normal çalışma sıcaklığı 5-40 derece arasındadır ancak sıcaklık 50-60 dereceyi aştığında tehlike sınırına girer. “Bu sınıra ulaşıldığında telefonların kendi güvenlik sistemleri devreye girse de bazı durumlarda özellikle sıcak bölgelerde cep telefonları yangın ve patlama riskiyle karşı karşıya kalabiliyor…” dedi.

Isıtılan telefon buzdolabında soğutulabilir mi?

Sıcaklık sıfırın altına düşse bile bu pillerin yavaşladığını ve bunun da kapasite kayıplarına neden olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Cep telefonunu buzdolabında soğutmak gibi yanlış bir tutuma girmemeliyiz.” dedi.

YÜZDE 80 KURALLINA DİKKAT!

Güvenli şarj için önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Orijinal şarj aletleri kullanın. Hasarlı şarj cihazlarını kullanmayın, imha edin. Telefonunuzu doğrudan güneş ışığının geldiği yerlerde şarj etmeyin. Telefonunuzun aşırı ısındığını fark ederseniz hemen fişini çekin. “Telefonunuzun pilini yüzde 80’e kadar şarj edin.” dedi.

Lityum iyon pilli cep telefonlarında yangın çıktığında ne yapılması gerektiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Suyla söndürmek mümkün değil. D tipi yangın söndürücüler kullanılmalıdır ancak bunlar genellikle evde bulunmaz. Bu durumda bir yangınla karşılaştığınızda telefonu güvenli bir şekilde şarj alanından çıkarmalı ve kendi kendine yanmasına izin vermelisiniz. “Yanan cep telefonunu şarj yerinden maşa veya herhangi bir tutucuyla alıp ortamdan uzaklaştırmak gerekiyor.” söz konusu.

CEP TELEFONLARI GÜNEŞ ALTINDA BULUNMAMALIDIR!

Cep telefonlarının aşırı ısınmasını önlemek için yapılması gerekenlere vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Orijinal olmayan veya hasarlı şarj cihazı kullanma, ekran ve cep telefonu koruyucu kullanmama kurallarına uyulmadığı takdirde ciddi tehlikeler söz konusudur. havanın sıcak olması ve cep telefonunun güneş altında kalması durumunda yanma ve bozulma. Isınan havayla birlikte yükselen nem de işin baharatı. Korumalı olsa ve pil yanmasa bile uzun süre güneş altında kalan bir telefon ekranının renkleri zamanla solup bozulabilir. Ekran görüntü kalitesini düşüren bu tür hasarlar çoğu zaman ekranın tamamının değiştirilmesini gerektiren onarımlarla sonuçlanır. Uzun süreli ısıtma, cihazın dahili bileşenlerine zarar verebilir ve performansın düşmesine neden olabilir. Bu durum kullanıcının telefonu daha fazla kullanmasına ve ısıya maruz kalma miktarının artmasına neden olabilir. Ayrıca pilin ısınması telefonun şarj süresini etkileyebilir ve pil ömrünü kısaltabilir.” söz konusu.

Dr., batarya dolduğunda zaman zaman telefonun kapanmasının da birkaç nedeni olabileceğini belirtti. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Telefonunuz aşırı ısınırsa bataryanın zarar görmemesi için kendi kendine kapanabilir.” dedi.

Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ)
Sıradaki Haber Uşak’ta 10 Ekim 2024 Tarihinde Planlı Elektrik Kesintisi