ANKARA (İGFA) – Dünya fındık üretiminin yüzde 64’ünün Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, en yakın üretici ülke İtalya ile aramızda 7,7 kat üretim farkı bulunduğunu kaydetti.
“Fındık üretmezsek dünya çikolata sektörü durma noktasına gelir” diyen Bayraktar, “Çünkü çikolatada başka ürünler denenebilir ama fındığın, özellikle Türk fındığının tat ve aroması yakalanamaz. İki Ülkemizin en çok fındık ihracatı yaptığı ülkeler Almanya ve İtalya’dır. Ülkemizden fındığı ithal edenler ise “Bu iki ülke bunu işleyip tüm dünyaya pazarlıyor. Ülkemizin gelirinden daha fazlasını kazanıyorlar. Ancak bu ülkelerde fındığın maliyetinin ne kadar olacağı tartışılmıyor, üretilen katma değerli ürünün tüm dünyaya nasıl satılabileceği konuşuluyor” dedi.
Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 80-85’ini ihraç ettiğini kaydeden Bayraktar, “Üretim ile ihracat arasındaki ilişkiye baktığımızda birbirine paralel olduğunu görüyoruz. Çok ürettiğimiz yılda çok ihracat yapıyoruz” dedi. Daha az ürettiğimiz yıl daha az ihracat yapıyoruz ama bu ihracatın ortalamasını her zaman koruyoruz.” 110 bin tonluk iç piyasa tüketimini de kattığımızda neredeyse ürettiğimiz kadar fındığı tükettiğimizi görüyoruz. Stoklarımızda fındık kalmamıştır. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hisse senedi istatistiklerinden de açıkça görülmektedir. söz konusu.
“ÜRETİCİLER ARTAN MALİYETLER NEDENİYLE TATMİN EDİCİ BİR TABAN FİYAT AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ”
Son bir yılda mazot fiyatlarında yüzde 109, gübre fiyatlarında yüzde 37, ilaç fiyatlarında ise yüzde 67 oranında artış yaşandığına dikkat çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üretiminde en önemli maliyet unsuru olan işçi ücretlerinin de arttığını hatırlattı. Sadece geçen yıl 2,5 kat arttı.
“Üreticilerimiz artan maliyetler nedeniyle tatmin edici bir baz fiyat açıklanmasını bekliyor” diyen Bayraktar, şöyle konuştu: “Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve fındık kârını da dikkate almalı. Üreticilerimizin bölgedeki Ziraat Odalarımızın açıkladığı fiyat beklentilerini karşılaması gerekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de artan girdi maliyetlerini, enflasyon oranını ve üreticilerimizin kârlarını dikkate alması gerekiyor.” Firmaya fiyat ve satın alma politikasını bir an önce açıklaması çağrısında bulundu.
Pek çok fındık üreticisinin, fiyatların artması ihtimaline karşı fındığını 5-6 ay saklama lüksünün olmadığını belirten Bayraktar, “Fındıktan elde ettiği gelirle geçimini sağlamaya çalışan yüzbinlerce üreticimiz var. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi alımlarda hızlı hareket etmeli, kota koymamalı ve ürünün tamamını alacaklarını beyan etmelidir.” ürün fiyatlarının ise en geç bir hafta içerisinde üreticilerimizin hesaplarına aktarılması gerekmektedir.” söz konusu.
Üreticilerin yıl içerisinde bahçelerinde gerçekleştirdikleri kültürel faaliyetlerde verilen destekleri kullandıklarını belirten Bayraktar, bu desteği devletin fındık üreticisinin yanında olduğunun göstergesi ve güvencesi olarak kabul ettiğini belirterek, “Ancak günümüz şartlarında Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar karşısında fındık üreticileri devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor.” “Fındık alanı bazlı destek miktarının mevcut koşullar doğrultusunda artırılmasını bekliyor. Ekonomik ömrünü tamamlayan bahçeler sökülerek yerlerine yeni bahçeler oluşturulmalı. Fındık alanında uygulanan yenileme tazminatına benzer bir destek modeli Fındık ürününe yönelik çay ürünü geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.” dedi.