Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Konya’da 2. etap için imzalar atıldı

    KONYA (İGFA) – Ulaştırma

    KONYA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından devralınan Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattının 2. Etabı için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AGYM) ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında devir protokolü imzalandı.

    Büyükşehir Taş Bina’da düzenlenen Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 2. Etap Transfer Protokolü İmza Töreni’nde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, seçim öncesi kamuoyuyla paylaştıkları anlaşmayı bugün imzaladıklarını belirtti.

    MEVCUT 27 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM HATTI BİR ADIM DAHA İLERİYE GÖTÜRÜLÜYOR

    Raylı sistem konusunun Konya’da en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Konya bugüne kadar 27 kilometrelik raylı sistemi yapmayı başaran Anadolu’nun en güçlü şehirlerinden biri. Şimdi bunu bir adım daha ileri götürerek bunun 105 kilometreye çıkarılması çalışmalarını bakanlığımızla paylaştık. “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bunun 28,1 kilometresini yapacağız, bakanlığımız da 77 kilometrelik raylı sistem hattını şehrimize kazandıracak” dedi.

    TÜM SANAYİ ALANLARININ HAREKETİNE YARDIMCI OLACAK

    Konya toplu ulaşımının yeni hatlarından Şehir Hastanesi-Stadyum Hattının ilk etabının temelini yerel seçimlerin hemen ardından attıklarını hatırlatan Başkan Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    “İlk etapta temelini attığımız çalışmayla Büyükşehir Belediyesi olarak Şehir Hastanesi’nden başlayıp Aslım Caddesi’ne kadar devam eden 11,2 kilometrelik hattın yapımını üstlendik. Protokolünü bugün yapacağımız ikinci aşamada ise; Yeni Sanayi Sitesi’nden başlayarak Aslım Caddesi-Aksaray Yolu kavşağı-Dr. Bakanlığımız Sadık Ahmet Caddesi’nden Halil Ürün Caddesi ve Yeni Stadyum’a kadar olan hattı yapacak. Bu hatla Büyükşehir Belediyemiz tarafından Barış Caddesi üzerinde yapılacak hat, Selçuk Üniversitesi hattı, KONYARAY’dan geçen ve Eski Sanayi ile Karatay Sanayi’nin taşınmasıyla oluşturulacak yeni sanayi bölgesi ve taşınmaya yardımcı olacak toplu ulaşım hattı. Aslım Caddesi üzerindeki tüm sanayi alanları. Biz koymuş olacağız. Aktaracağımız ikinci etap hattının uzunluğu 10 kilometre. İnşallah tamamlandığında Yeni Stadyumdan başlayarak Şehir Hastanesine kadar 21,1 kilometre yeni raylı sistem hattımız olacak” dedi.

    “HZ. “MEVLANA’NIN ŞEHRİNE HİZMET ETMEK HERKESİN YAPILMAYACAĞI DEĞİLDİR”

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’e katkılarından dolayı teşekkür eden Başkan Altay, “İnşallah bugün protokolünü yapacağımız hatla Ahmet Özcan Caddesi-Fetih Caddesi’nden başlayan hat da hizmete girecek. Yeni İstasyon, Alaaddin-Selçuk Üniversitesi’ne uzanacak şekilde genişletildi. Hattın tamamen yer altından, metro standardında hafif raylı sistem olarak inşa edilmesinde kendisinden ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’ndan büyük destek aldık. Alaaddin’den Konya Teknik Üniversitesi hattına, Alaaddin’den ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü’ne kadar bir bütün olarak. . Konyalılar, Konya’ya hizmet edenleri asla unutmazlar. Hz. Herkesin Mevlana’nın şehrine hizmet etme şansı yoktur. İnşallah imzasını atacağımız Şehir Hastanesi-Stadyum ikinci etap hattıyla da çalışmalarımızı başlatmış olacağız. Birlikte çalışma kültürü açısından önemli bir iştir. “Konya’nın asıl sorununu çözecek bir şeyi başardık” dedi.

    “KONYA İÇİN BU TARİHİ ADIMI ATMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”

    İklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak yaşandığı Dünya Çevre Haftası’nda raylı sistem hatları geliştirerek karbon emisyonunun azaltılması konusunda önemli bir adım attıklarını vurgulayan Başkan Altay, “İnşallah şehrimize hayırlı olur. İnşallah bundan sonra il başkanımız ve milletvekillerimiz ile birlikte bakanlık düzeyinde süreci takip ederek şehrimizin ulaşım altyapısına yeni bir soluk getirmeyi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle bu hattın yapımına en kısa sürede başlamayı planlıyoruz. Genel Müdürümüz ve ekibi. Konya için bu tarihi adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. “İyi şanslar ve iyi şanslar” dedi.

    AKARYAKIT KULLANMAYAN TOPLU ULAŞIMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, kent içi raylı sistemlerin günümüzde büyükşehirler için büyük önem taşıdığını belirterek konuşmasına başladı. Toplu ulaşımda çevre dostu uygulamaların önemine dikkat çeken Eyigün, “Şehirler 150 yıl önce bu ihtiyacı göstermiyordu ama büyüyen şehirler, artan ulaşım ihtiyaçları, karmaşık fiziksel çevre, lojistik ihtiyaçlar, eğitim, sağlık, turizm… Bütün bunları topladığımızda milyonlarca kişinin günlük seyahat talebi bir şehrin nüfusundan çok daha fazla oluyor. Dolayısıyla çevreci, ekonomik, enerji tasarruflu, çevreci, yakıt kullanmayan toplu taşıma karşımıza çıkıyor. Bu konuda tek çözüm olmak” dedi.

    “KONYA’NIN FARKI VAR”

    Eyigün, raylı sistemlere olan ihtiyacın nüfusla doğru orantılı olarak arttığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

    “Türkiye’de büyükşehirlerde toplam 900 kilometrelik raylı sistem uzunluğu var. Bakanlığımız bunun neredeyse yarısını gerçekleştirdi. Bu gerçekleşmeleri yaparken 2011 yılında önemli bir farklılığa dikkat çekmek önemli. Normalde belediye kanunu veya büyükşehir belediyeleri kanununa göre raylı sistem veya ulaşım altyapısını belediye bütçesi ile gerçekleştirmek belediyelerin görevidir. Büyüyen şehirler ve metroların devasa maliyetleri dikkate alınarak 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yeni bir kanun çıkarıldı. Bu, genel bütçenin büyükşehirlere katkısı olarak tanımlayabileceğimiz bir yasadır. Bu bağlamda diğer şehirlerde olduğu gibi Konya’nın raylı sistemlerinin hayata geçirilmesinde de aramızda bir iş birliği oluşturuldu. Ama Konya’nın bir farkı var. Mesela yerel seçimlerden sonra muhtemelen her belediye yeni dönemi planlamak için bir nefes alır. Konya Büyükşehir Belediyesi ‘Ne yapıyoruz?’ diye sordu seçimden bir gün sonra. Bizi aradı. Birçok belediyeyle işbirliğimiz var. Raylı sistemlerin şehir fark etmeksizin doğru şekilde hayata geçmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz ama şunu söyleyebilirim ki, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız genel sekreteri, milletvekilleri ve daire başkanlarıyla birlikte bir ayağı Ankara’da. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu kadar çok projeyle ilgilenmesi aslında ekibimizi motive ediyor. Konya’nın işine gelince; Konya bir gün projeyi gönderiyor, ertesi gün onaylanıp onaylanmadığını takip ediyor. Açıkçası bu bizi hem sevindiriyor hem de motive ediyor.”

    “KONYA BÜYÜKŞEHİRİNİ HATAY’DA YAKINDAN TANIŞTIK”

    Deprem nedeniyle Hatay’da Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalara değinen Eyigün, “Ekibimiz olarak kısa sürede Hatay’da Konya Büyükşehir Belediyesi’yle tanıştık. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü olarak Hatay’da deprem nedeniyle çalışma yaptık. Gördüğümüz en önemli çalışmayı yapan kamu kurumu ise Konya Büyükşehir Belediyesi oldu. “Burada şahitliğimiz var, hayırlı olsun diyoruz” dedi.

    “KONYA’DA ÇOK SAĞLIKLI BİR SONUÇ ELDE ETTİĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

    Uzun vadede Konya’nın ulaşım ağına en iyi hizmeti verecek proje için detaylı görüşmelerde bulunduklarını belirten Eyigün, “Bugün orta ve uzun vadede Konya’da neler yapmamız gerektiğini analiz ettik. Kim yaparsa yapsın, ne zaman yapılırsa yapılsın, Konya’nın ulaşım ağının doğru çözüldüğüne inanıyorum. Necmettin Erbakan Üniversitesi’ni nasıl bağlarız? Selçuk Üniversitesi’nin merkezle bağlantısı için farklı bir format oluşturacağız. Fetih Caddesi’ndeki tramvay nerede başlayıp nerede bitmeli? Stadın mutlaka hastane ile entegre olması gerektiği yönündeki görüşlerimizi ve çalışmalarımızı buraya taşımamız çok kısa sürmedi. Belki 50 seansta bu sonuca varmış olabiliriz. Bunun nedeni ise çok dikkatli incelememizdir. Konya’da çok sağlıklı bir sonuca ulaştığımızı düşünüyorum. Teknik insanlar olarak kendimizi rahat hissediyoruz. Bu projeleri el birliğiyle yapacağız. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘sorumluluk alma’ yaklaşımı gösteriyor ki, onların yardım ve desteğiyle bu projeleri en kısa sürede hayata geçireceğimizi ümit ediyoruz. Kendilerine, özellikle Konya halkı adına ve ülkemiz adına, Konya’ya bu şekilde baktıklarından dolayı teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum. İnşallah en kısa sürede bu projenin ihale aşamasına geçeceğiz. “Hayırlı olmasını, uzun yıllar Konya halkına hizmet etmesini, yüz yıl sonra bile bugün atılan imzaların torunlarımız tarafından kullanılmasını ve takdir edilmesini diliyorum” dedi.

    Konuşmaların ardından Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı 2. Etap Transfer Protokolü, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün arasında imzalandı.

    İKİNCİ ETAP 10 KM UZUNLUĞUNDA OLACAK

    Konya Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattının ikinci etabı olan Yeni Sanayi-Stadyum arasındaki hattın uzunluğu 10 kilometre olacak ve hat 10 istasyondan oluşacak.

    Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık bir ay önce yapımına başlanan Stadyum-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın ilk etabı olan Şehir Hastanesi-Yeni Endüstriyel Tramvay Hattı, 11,2 kilometre uzunluğa ve 13 istasyona sahip olacak. Adliye uzatma hattı dahil.