Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sulama otomasyonu yatırımları

ANKARA (İGFA) – Bakanlık

ANKARA (İGFA) – Bakanlık bünyesindeki DSİ Genel Müdürlüğü, tarlalarda su tüketimini azaltan, israfı önleyen, bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlayan ve tarımsal üretim verimliliğini artıran sulama otomasyonu çalışmalarını uzun yıllardır sürdürüyor.

Yapay zeka destekli otomasyon çalışmaları kapsamında; Toprak nem sensörleri, meteoroloji istasyonları ve bitki ölçüm cihazları gibi sensörler sayesinde tarım arazilerindeki nem düzeyi, hava koşulları, bitkilerin durumu gibi önemli veriler toplanır. Elde edilen veriler bulut tabanlı platformlarda işlenerek çiftçilere gerçek zamanlı sulama olanağı sunuluyor. Bu sayede çiftçiler bitkilerin sulama ihtiyaçları hakkında daha kesin bilgi sahibi olabiliyor ve su kaynaklarını israf etmeden verimli şekilde kullanabiliyor. Ürün veriminde de artış var.

PROJE FARKLI İLLERDE HAYATA GEÇİRİLDİ

DSİ Genel Müdürlüğü, pek çok avantajı da beraberinde getiren sulamada otomasyon çalışmaları kapsamında, Adana İmamoğlu Sulaması 4’üncü Kesiminde 3 bin 333 hektar, Afyonkarahisar-Çay-Selevir Sulaması’nda 410 hektar, Afyonkarahisar’da 250 hektarlık projede otomasyon uyguladı. Çobanlar- Seyitler Sulaması ve Denizli Hasanbeyler Göleti Sulaması’nda 212 hektar. sistemlerini tamamlayarak devreye aldı. Ayrıca 58 bin 832 sayaç da sulama otomasyonuna destek amaçlı kullanılmaya başlandı.

2024 yılında otomasyon şartnamelerinin hazırlanması konusunda çalışmalara başlayan DSİ Genel Müdürlüğü, yürürlüğe girecek şartnamelere göre otomasyona alınacak projeleri belirleyecek.

Türkiye’de su tasarrufuna yönelik yapısal tedbirler kapsamında sulama otomasyonu uygulamalarını hayata geçiren DSİ, aynı zamanda kapalı sistem sulama alanlarında ön yüklemeli sayaçların kurulumu ve hacim bazlı fiyatlandırmanın yaygınlaştırılması gibi faaliyetler de yürütüyor.

YUMAKLI: “Suyun EKONOMİK VE VERİMLİ KULLANILMASI ÖNEMLİ”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin gündemde olduğu bir dönemde DSİ’nin çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti.

“Suyun olduğu yerde hayat vardır. Suyun olduğu yerde bereket vardır. Suyun olduğu yerde medeniyet vardır. Bu nedenle kapımıza gelen küresel iklim değişikliğiyle mücadele için DSİ yatırımlarının devamı şarttır.” Yumaklı, suyun verimli ve ekonomik kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Bakan Yumaklı, DSİ’nin büyük su yatırımları yaptığının altını çizerek, verimli ve etkin tarımsal sulamanın sağlanması amacıyla kurum tarafından büyük projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Sulamada otomasyonun su kullanımında tasarruf ve verimlilik artışı sağladığına dikkat çeken Yumaklı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“DSİ Genel Müdürlüğümüz uzun yıllardan beri sulamada otomasyon konusunda çalışmalar yapıyor. 2023 yılından bu yana sulama altyapısı uygun olan her bölge müdürlüğünde otomasyon çalışmasının yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Otomasyon uygulamasının küçük bir sulama tesisinde veya sulama tesisinin bir bölümünde yapılabileceğini göz önünde bulundurarak bölge müdürlüklerimizin sorumluluk alanı içerisinde faaliyet gösteren kapalı sulama tesislerinden otomasyona alınabilecek sulamaların belirlenmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Sulama otomasyonunu ülke genelinde yaygınlaştırma planlarımızı sürdürüyoruz.”

YÜZDE 40 SU TASARRUFU SAĞLAYAN OTOMASYON SİSTEMİNİN FAYDALARI

Sulamada yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlayan otomasyon sisteminin avantajları şu şekilde sıralanıyor:

• Otomatik sulama sistemi sayesinde istenilen saat ve sürede sulama sağlanır.

• Güneş ışınlarının etkisini azalttığı sulama zamanında suyun buharlaşmadan toprağa nüfuz etmesi sağlanır.

• Sistematik sulama işlemleri profesyonel malzemelerle, personel yardımına gerek kalmadan otomatik olarak gerçekleştirilir.

• Su kullanımını optimize ederek gereksiz su kullanımını önler ve su maliyetlerini azaltır. Su tasarrufu, yeraltı su kaynaklarının korunmasına ve sulama kaynaklarının sürdürülebilirliğine katkı sağlar.

• Gereksiz enerji kullanımı önlenir.

• Sistemde otomatik sulama, pompa, boru vb. bulunmaktadır. ekipman korunur.

• Patlama, aşırı basınç, kayıp ve sızıntı durumları önlenir.

• Bitkiye ihtiyacı kadar su verilir.

• Otomatik sulama sistemleri bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarını ve sıklığını hassas bir şekilde sağlayarak bitki stresini azaltır ve verimliliği artırır.

• İşçilik maliyetini azaltır. Manuel sulama işlemlerinden kaynaklanan zaman kaybını ortadan kaldırır. Bu, çiftçilerin ve tarım işletmelerinin zamanlarını daha verimli kullanmalarına olanak tanır.

• Tesis ve ürün kaybını ortadan kaldırır.

• Sulama sistemindeki olası sorunlar ve bilgiler sisteme tanımlı telefon numaralarına SMS ile bildirilerek en kısa sürede önlem alınır.

• Çeşitli tarım alanları ve bitki türleri için esnek çözümler sunar. Sulama programları farklı ihtiyaçlara ve koşullara göre kolayca ayarlanabilir.

Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ)
Sıradaki Haber Uşak’ta 10 Ekim 2024 Tarihinde Planlı Elektrik Kesintisi