Esmanur GÜLBAHAR/Sergen DURAK/HERKES DUYSUN
BURSA (İGFA) – Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı YılmazHerkes Duysun ekibine Dünya Tüketiciler Günü’nün nasıl kutlanmaya başlandığı ve tüketicilerin hakem heyetine nasıl başvurabilecekleri hakkında bilgi verdi.
Bursa Tüketiciler Derneği ile ilgili konuşan Yılmaz, “Ben bir eğitimciyim. Bursa Tüketiciler Derneği‘nin başkanıyım. Bursa Tüketiciler Derneği, merkezi Ankara’da bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu TÜDEF ve TÜKO’nun üyesidir. Bursa’da 17 ilçede kurulan tüketici ağı 2023 yılı itibarıyla tamamlandı. Tüketici hakları mücadelemiz devam ediyor. Önemli bir gündeyiz. “Ülkemizde her 15 Mart’ı tüketici hakları günü veya haftası olarak kutluyoruz.”
DÜNYADA 15 MART TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ NASIL KUTLANMAYA BAŞLADI?
Bu konu, 1960’ların başında ABD Başkanı Kennedy’nin tüketici haklarını dile getirmesiyle uluslararası bir ivme kazandı. 1985 yılında bu gün Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı. Bugün tüketici hakları konusunda farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenliyoruz.
TÜKETİCİLER TÜKETİCİ TAHKİM KURULLARINA NASIL BAŞVURU YAPABİLİR?
Tüketicilerin mağduriyetlerini önlemek için hakem heyetine nasıl başvurmaları gerektiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “Şunu söylemeliyim ki, 2024 yılında tüketiciler 104 bin liraya kadar uyuşmazlıkları için ikamet ettikleri kaymakamlıklardaki Hakem Heyetlerine başvurma hakkına sahip olacak. . Bu tutarın üzerindeki tutarlar için tüketici mahkemeleri veya mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemelerine Başvuruda bulunabilirler. Türkiye’de internet okuryazarlığının çok iyi olmaması nedeniyle tüketiciler internet üzerinden başvuru yaptıklarında eksik bilgi ve belgeler nedeniyle haksız duruma düşebilmektedir. Bu nedenle alışveriş yaparken bilgi ve belgelere dayanarak alışveriş yapmaları ve satın aldıkları hizmet veya mal hakkında doğru bilgi vermeleri önemlidir. Bu bilgileri kullanarak şikayetlerini iletebilirler. İkincisi, bilgi ve belge eksikliği olduğunda hakem heyeti başkanları bir haftalık süre veriyor. “Bu mektup onlara ulaştığında cevap vermeliler.” dedi.
TÜKETİCİNİN 4 SEÇENEĞİ VAR
Tüketicinin 4 seçeneği olduğunu belirten Yılmaz, “Paramı istiyorum, yenisini istiyorum, ayıpta indirim istiyorum ve onarılmasını istiyorum” dedi. açıkladı.
Dilekçede tanımlanan 4 haktan birinin açıkça belirtilmesi gerektiğine dikkat çeken Sıtkı Yılmaz, şöyle konuştu:
“Tüketiciler kimlik bilgilerini ve uyuşmazlık tutarını doğru ve açık bir şekilde ibraz etmelidir. Yine satın alınan mala ilişkin ilk 6 ay içerisinde oluşan ayıplarda kanun, malın satın alındığı gün doğrudan ayıplı olduğunu kabul etmektedir. 6 ay içerisinde meydana gelen ayıpların varlığını teslim aldığı ilk günden kabul ettiği için ispat hakkı satıcıya aittir. Özellikle Tüketici Kanununun onuncu maddesi uyarınca bu durumu kendilerinden bildirmelerini ve bu doğrultuda mağduriyetlerinin önlenmesini talep edebilirler.”