Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Tüketimdeki en büyük gider kira! Harcama kalıpları temel gelire göre değişti

ANKARA (İGFA) – Türkiye

ANKARA (İGFA) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı “Hanehalkı tüketim harcamaları” istatistiklerini yayınladı.

Buna göre, ülke genelinde hanehalkının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları aldı. İkinci sırada yüzde 21,9 ile ulaşım, üçüncü sırada ise yüzde 20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları geldi.

Toplam tüketim harcamaları içinde en düşük payı yüzde 0,8 ile sigorta ve mali hizmetler, yüzde 1 ile eğitim hizmetleri ve yüzde 1,9 ile eğlence, spor ve kültür harcamaları aldı.

Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan aylık ortalama tüketim harcaması, hane başına 24 bin 383 lira, eşdeğer kişi başına ise 12 bin 521 lira olarak tahmin edildi.

ANA GELİR KAYNAĞINA GÖRE HARCAMA MODELLERİ DEĞİŞİYOR

Ana gelir kaynağı maaş, ücret ve yevmiye geliri olan haneler yüzde 22,8’ini ulaştırmaya, yüzde 22,2’sini konut ve kiraya, yüzde 18,9’unu gıda ve alkolsüz içeceklere ayırırken, girişimcilik geliri olan haneler yüzde 27,3’ünü ulaştırmaya, yüzde 18,9’unu ise gıda ve alkolsüz içeceklere ayırıyor. yüzde konut. harcamanın yüzde 19,7’sini kiraya, yüzde 19,5’ini ise gıda ve alkolsüz içeceklere harcadı. Bu sonuçlar, harcama kalıplarının ana gelir kaynağına bağlı olarak değiştiğini gösterdi.

2023 yılında tüketim harcamalarının gelirlere göre yüzde 20’lik gruplardaki dağılımına bakıldığında; En düşük gelir grubu olan ilk yüzde 20’lik dilimdeki hanelerin harcamalarının yüzde 36,6’sı gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 29,2’si konut ve kiraya, yüzde 8,8’i ulaşıma, yüzde 5,4’ü ise mobilya ve ev eşyalarına yapılıyor. hisse tahsis etti.

TEK KİŞİLİK HANELER, KALABALIK HANE HANELERİNE GÖRE KONUT VE KİRAYA 1,5 KAT DAHA FAZLA PAY HARCIYOR

Bu arada 2023 yılında tüketim harcamalarının hanehalkı büyüklüğüne göre dağılımına bakıldığında; Tek kişilik hanelerin harcamalarının yüzde 31,8’i konut ve kira harcamalarına, yüzde 18,7’si ulaşım harcamalarına, yüzde 16,3’ü ise gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ayrıldı.

Hanehalkı büyüklüğü 7 ve daha fazla olan hanelerin harcamalarının yüzde 30,2’si gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına, yüzde 19,9’u konut ve kira harcamalarına, yüzde 14,9’u ise ulaşım harcamalarına ayrıldı.

KAYSERİ (İGFA) – Çevreyi korumayı
Sıradaki Haber Talas’ta atık yağlar ekonomiye dönüşüyor