Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Türk mühendislerden dikkat çeken proje

Türk mühendisler mini ölçekli

Türk mühendisler mini ölçekli kompakt hidroelektrik santrali geliştirdi. Belediye isale ve tarımsal sulama hatlarında, içme suyu arıtma tesislerinde, su deposu giriş ve çıkışlarında, soğutma suyu kullanan tesislerde ve deniz deşarj noktalarında kullanılmak üzere tasarlanan HİDROTEM, inşaat gerektirmeyen yapısıyla özellikle belediyelerin dikkatini çekiyor ve kolayca kurulabilir.

ANKARA (İGFA) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu TEMSAN tarafından geliştirilen HİDROTEM, 1MW’a kadar kurulu güce ulaşabiliyor. Zonguldak Belediyeler Birliği tarafından sipariş edilen HİDROTEM enerji üretim aşamasına geçerken, Trabzon Arsin Belediyesi tarafından sipariş edilen HİDROTEM yılın ilk çeyreğinde devreye alınacak. Böylece Ar-Ge faaliyetleri bir kamu kurumu tarafından yürütülen HİDROTEM ticarileşerek yerli ve milli üretime katkı sağlayacak.

AR-GE PROJESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yenilenebilir enerji potansiyelinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak amacıyla hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerini desteklerken, kamu kaynaklarıyla da Ar-Ge projeleri yürütüyor. Bu projelerden bir tanesi TEMSAN mühendisleri tarafından yürütülüyor.

AKIŞLI SUYU ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜR

TEMSAN Tasarım Merkezi; Belediyelerin yetki alanında bulunan içme suyu, su depoları, arıtma tesisleri ve isale hatlarında akan suyun enerjiye dönüştürülmesi amacıyla küçük ölçekli HES tasarladı ve üretti. Ülkemizde bu alanda 1000 MW’lık enerji üretim potansiyelini gören ekip, su kaynaklarından hızlı, ekonomik ve kolay enerji üretebilen ve Tasarım Tescil Belgesi bulunan HİDROTEM’i geliştirdi.

BABASULTAN’DA TEST EDİLDİ

HİDROTEM, Ar-Ge aşamasında Bursa’nın Kestel ilçesinin Babasultan köyünde test edildi. 6 kW’lık test ürünü, köyün ortak alanlarının elektrik ihtiyacını karşılamak için kullanıldı. Babasultan deneyiminden yola çıkılarak revize edilen ve geliştirilen HİDROTEM, Trabzon Arsin Belediyesi ve Zonguldak Belediyeler Birliği’nin dikkatini çekti.

TRABZON VE ZONGULDAK’TA FAALİYET GÖSTERECEK

Trabzon Arsin Belediyesi, Arsin İçme Suyu ve Arıtma Tesisi için 265 kW’lık HİDROTEM siparişi verdi. Zonguldak Belediyeler Birliği de 213 kW HİDROTEM talebinde bulundu. Zonguldak Belediyeler Birliği tarafından sipariş edilen HİDROTEM enerji üretim aşamasına geçerken, Trabzon Arsin Belediyesi tarafından sipariş edilen HİDROTEM yılın ilk çeyreğinde devreye alınacak.

UZAKTAN KUMANDALI MİNİ HES

HİDROTEM taşınabilir ve kompakt yapısı sayesinde tek araçla ve kısa sürede taşınabilmektedir. Benzersiz tasarımı sayesinde sistem inşaat gerektirmez, hem yerden hem de zamandan tasarruf sağlar. Tak çalıştır özelliğiyle kurulan ve anında elektrik üretebilen HİDROTEM, TEMSAN Tasarım Merkezi tarafından geliştirilen yazılım sayesinde mobil cihazlarla uzaktan kontrol edilebiliyor. Minimum 0,5 kW kurulu güç için tasarlanan sistem, 1 MW’a kadar kurulu güce ulaşabilmektedir. Bu güç değeri yaklaşık 200 evin elektrik tüketiminin karşılanacağı anlamına geliyor.

Türkiye’de HİDROTEM’in kullanılabileceği 1000 MW’ın üzerinde potansiyel bulunduğunu belirten Elektrik Elektronik Mühendisi Batuhan Şenlen, “Bu, ülkemizin ikinci büyük barajı olan Keban Barajı’na yakın bir potansiyel.” söz konusu.

HİDROTEM YAPAY ZEKA İLE GELİŞTİRİLİYOR

HİDROTEM’in kontrol sisteminde yapay zeka odaklı çalışmaların da yürütüldüğünü belirten Elektrik Elektronik Mühendisi Elif Erin, “Yapay zekanın her alanda etkisini arttırdığı bu dönemde HİDROTEM ürünü üzerinde yapay zeka çalışmalarına devam etmeye başladık. İşbirliklerimiz devam ediyor. “Kontrol sistemi üzerinde yapay zeka algoritmaları ile su rezervi kontrolü ve ürünün en verimli noktada çalıştırılması gibi faaliyetleri yürüteceğiz.” dedi.

HİDROTEM TASARIM AŞAMASI

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN), hidroelektrik santral uygulamalarına getirdiği yenilikçi çözümlerle geleceğe daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya yaratmayı hedefliyor. Francis, Pelton ve Banki tipi hidrolik türbinlerin tasarım ve üretim kabiliyetine sahip olan TEMSAN, bu ürünlerin kullanıldığı tesislere yönelik mühendislik hizmetleri de vermektedir. Özellikle son yıllarda Karakaya HES ve Hirfanlı HES gibi santrallerin rehabilitasyonu kapsamında türbin tasarım ve test faaliyetleri tamamlanarak üretim ve montaj aşamasına geçilmiştir.

Uşak’ta 2 Mayıs 2024 Perşembe
Sıradaki Haber Uşak’ta 2 Mayıs vefat edenler açıklandı