Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Türkiye un ihracatında 10 yıldır dünya lideri

    Dünyanın gıda deposu Türkiye,

    Dünyanın gıda deposu Türkiye, en temel gıda maddesi olan un ihracatında 10 yıldır dünya lideri konumunda. Dünya sofralarında günde üç kez tüketilen ekmek, makarna, pizza, kek ve kurabiyeler, Türk un sanayicilerinin ihraç ettiği unlarla hazırlanıyor.

    İZMİR (İGFA) –Türkiye, 2023 yılında 160 ülkeye ve 6 serbest bölgeye 1 milyar 465 milyon dolarlık un ihraç etti. Türkiye’nin un ihracat miktarı son 10 yılda yüzde 60’ın üzerinde arttı.

    Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, Mezopotamya ve Anadolu’da un üretimi ve tüketiminin yaklaşık 10 bin yıl önce başladığını, değirmencilik sektörünün de bu dönemde geliştiğini bildirdi. Anadolu topraklarındaki en eski ve en eski sektörlerden biridir. Bu tecrübeyi bugün modern tesislerde sürdürdüklerini, yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşan un ihracatıyla dünya liderliğini 10 yıldır sürdürdüklerini belirtti.

    Türkiye genelinde 69 ilde 598 fabrikada 30 milyon ton üretim kapasitelerine sahip oldukları bilgisini veren Tezcan, “Birçok ülkenin korumacı engeline rağmen dünya ticaretinde liderliğimizi sürdürüyoruz. 3,6 milyon tonun üzerinde olan ihracat rakamımızı 2023 yılında 20 milyon tona çıkarma gücümüz var. Birçok ülke, Türk un sanayicisine vergiler dahil çeşitli engeller uyguluyor. Özellikle ABD, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin pazarlarında pay sahibi olduğumuz için engellerle karşılaşıyoruz. “2024 yılında 4 milyon ton un ihracatı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

    2028 HEDEFİMİZ 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT

    Keklerden pizzalara, makarnalardan ekmeğe, keklerden kurabiyelere kadar dünya mutfaklarında Türk ununun kullanıldığına dikkat çeken Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü; “8 milyar insana bir şekilde dokunuyoruz ve dokunmaya devam edeceğiz. Aslında bu liderlik bize yakışan bir liderlik. 2022-2023 karşılaştırmasında ihracatımız miktar bazında yüzde 20 arttı. Türk un sanayicileri olarak dünya pazarlarında güçlü bir şekilde yerimizi almaya devam edeceğiz. “2028 yılı sonuna kadar ülkemize 2 milyar dolar döviz kazandırmak için var gücümüzle çalışacağız.”

    Türkiye’nin buğday ithalatına ilişkin yapılan yorumlara yanıt veren Tezcan, şunları söyledi; “Türkiye, yıllık 22 milyon ton buğday üretimiyle kendi kendine yetebilen bir ülke. Bu anlamda buğday üretimimizde herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ama dünyaya un ve unlu mamuller ihracatı yapabilmek için Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelerden buğday ithal edip işliyoruz ve dünya pazarına önemli miktarda un ihraç ediyoruz. “Bu değirmencilik sektörünün Türkiye’nin Mezopotamya ovasına hakim olması ve değirmencilik sektöründe bilgi ve anlam açısından çok başarılı olması başka bir fikir ve başka bir anlam katıyor” dedi.

    İHRACAT ŞAMPİYONLUĞUMUZU YAPAY ZEKA İLE TAÇLANDIRACAĞIZ

    Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Haluk Tezcan, “Sektör olarak kendi buğdayımızla un ihraç etmeyi hayal ediyoruz” dedi ve şu bilgileri verdi: “Sektörde liderliği sürdürmek istiyoruz. Ürettiğimiz buğdayla dünya pazarına açılıyoruz. Burada tarım politikalarında çok hızlı değişiklikler oluyor. Özellikle bu yapay zeka ile alanlarımız çok farklı hale geliyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan nüfus artık eski alışkanlıklarından vazgeçiyor. Yeni ezberlemeler başlıyor. Bu topraklar bu ezberlerle teknolojiyle buluşursa bunlar artık hayal olmaktan çıkıp gerçek olacak ve belki de 2030’lu yıllarda tarımda büyük atılım yapmış bir ülke haline geleceğiz. Çünkü gıdada gerçek anlamda dünya sofralarında nasıl yer alabileceğimizi çok iyi yaşadık ve öğrendik. Alırken, üretirken ve satarken çok iyi başarı elde etmeye başladık ve özgüvenimiz oldukça arttı. Kovid döneminde kesintisiz olarak dünya sofralarına un ihraç eden tek ülkeyiz. “Yapay zekanın desteğiyle topraklarımızı daha verimli hale getirebilir, un ihracat şampiyonumuzu kendi buğdayımızla taçlandırabiliriz.”

    GIDA KORİDORU TÜRKİYE İÇİN İYİ FIRSATLAR SUNUYOR

    Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle hayata geçirilen Ukrayna-Rusya tahıl koridorunun Türkiye’ye güzel fırsatlar sunduğunu belirten Tezcan, birçok ihracat pazarında artışlar gösterdiklerini sözlerine ekledi.

    UN İHRACATINDA İLK ÜÇ ÜLKE IRAK, SURİYE VE SOMALİ

    Türkiye’nin un ihracatında bugüne kadar yaklaşık 1,3 milyon ton ve 550 milyon dolar gelirle Irak açık ara ilk sırada yer alırken, Suriye 98 milyon dolar, Somali ise 96 milyon dolara varan miktarla Türk unu talep etti. Bu ülkeleri 89 milyon dolarla Cibuti ve 88 milyon dolarla Venezuela takip etti. İlk 10 ülke arasında yer alan diğer ülkeler ise; Bunlar Sudan, Yemen, Sri Lanka, Gana ve Filistin’di.