Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Türkiye’nin sadece yüzde 23’ü fiber internet abonesi

İSTANBUL (İGFA) – Özgür

İSTANBUL (İGFA) – Özgür Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (TELKODER) Başkanı Halil Nadir Teberci, Avrupa FTTH (Eve Kadar Fiber) Konseyi tarafından yayınlanan FTTH/B raporu yaygınlık verilerine bakıldığında Türkiye’nin AB39 ortalamasının altında olduğuna dikkat çekerek, Ülkemizin yüzde 69 ile 39 ülkeyi kapsayan ortalama fiber penetrasyon oranının altında olduğunu söyledi. olduğunu belirtiyor. Dünyayla karşılaştıran bir başka rapora göre ülkemizde toplam hane halkının yalnızca yüzde 25,3’ünün fiber aboneliğine sahip olduğu ve bu oranla ülkemizin küresel sıralamada 83 ülke arasında 50’nci sırada yer aldığı görülüyor.

AVRUPA’NIN FİBER ALTYAPISI OLGUNLAŞTIĞI İÇİN SON YILLARDA YAVAŞ İLERLEMESİ GÖSTERİLMESİ NORMALDİR.

Konuyla ilgili detaylı bir değerlendirme yapan TELKODER Başkanı Halil Nadir Teberci, şunları söyledi: “TELKODER olarak ülkemizin iletişim altyapısının hızla fiber altyapıya dönüştürülmesi gerektiğini uzun yıllardır vurguluyoruz. Temsil ettiğimiz sektör oyuncularıyla bu konuda önemli adımlar attık. Ancak ne yazık ki bu alandaki gelişme çağın gerektirdiği hızda olmamıştır. Bunun sonuçlarını küresel bağımsız STK’ların raporlarında açıkça görüyoruz. FTTH/B raporu yaygınlık verilerine bakıldığında Türkiye, 39 ülkeyi kapsayan ortalama fiber penetrasyon oranının altında ve hanelerin yalnızca %25,3’ünün fiber aboneliği var. Bu da ne yazık ki bizi dünya sıralamasında daha alt sıralara mahkûm ediyor. İlgili raporda, Eylül 2019 ile Eylül 2023 arasındaki verilere dayanılarak ülkemizde 18 milyon hanenin bulunduğu binalara fiber altyapı kurulduğu belirtiliyor. Dört yılı karşılaştırarak yapılan hesaplamalarda Türkiye’nin ikinci sırada yer alması şaşırtıcı değil ve temelde iki nedene dayanıyor. Bunlardan ilki ülkemizin özellikle elyaf konusunda Avrupa’daki gelişmelerin gerisinde kalmasıdır. Dört yıllık süreçte diğer ülkelerde bina ve hane erişimine ilişkin gelişmelerin yavaşladığı görülüyor, çünkü bu ülkelerde hane erişimine ilişkin gelişmeler 2019 yılı itibarıyla neredeyse tamamlanmış ve doygunluğa ulaşmış durumda. Bir diğer neden de elbette doğru orantılı. ülkelerdeki nüfus ve hane sayısı. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizin nüfusunun daha kalabalık olması, hane sayısının daha fazla olması da bu verileri etkiliyor” dedi.

FİBER KABLOLAR EVLERİN İÇİNE GİRİR Mİ?

Yaygınlık rakamlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise sokağa ve apartmana ulaşan fiber altyapısının fiber kablolarla evlere taşınıp taşınmayacağıdır. Teberci, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle özetliyor: “Lif yaygınlık rakamlarının doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Çoğu zaman sokaklara, apartman önlerine kadar uzanan bir fiber altyapıdan bahsediyor olabiliriz. Evlerin içine kurulmayan fiber maalesef gerçek fiber teknolojisinin hızını ve kalitesini tüketicilere tam olarak yansıtamıyor… Çağımızın en önemli ihtiyacı olan yüksek hızlı internet hem iş dünyası hem vatandaşlar hem de vatandaşlar için büyük önem taşıyor. güçlü ekonomiler Türkiye’nin fiber internet altyapısının en az 2-3 kat artırılması gerekiyor, iyi bir planlamayla evlere fiber bağlantı kurmayı da düşünmeliyiz. Unutulmaması gereken bir nokta da dünyada birçok ülkenin mobil iletişimde uzun süredir kullandığı ve bizim henüz kullanamadığımız 5G için yaygın ve güçlü bir fiber altyapısının gerekli olduğudur. Çünkü baz istasyonlarının iletişimi, bu istasyonların bağlanması gereken fiber hatlarla sağlanıyor.”

ÇÖZÜM Türkiye İÇİN ZOR DEĞİL, KARAR ALICILAR SÜRECİ HIZLANDIRABİLİR

Fiber ağ üzerinden sunulan internet hizmetlerinin kalitesini ve hızını olumlu yönde etkileyecek düzenlemelerin uzun süredir çok yavaş ilerlemesi, Türk Telekom’un mevcut bakır kablo altyapısının fibere dönüştürülmesi konusunda yaşadığı belirsizlikler, Türk Telekom’un karşılaştığı engeller Fiber altyapısını kurmak ve genişletmek isteyen alternatif operatörler ve bunların son kullanıcı üzerindeki etkileri. Bu gibi konular 2024 yılında iletişim hizmetlerinde vatandaşı doğrudan etkileyecek konular olarak karşımıza çıkıyor.

Çözümün Türkiye açısından zor olmadığını ve karar vericilerin süreçleri hızlandırabileceğini belirten Teberci, “BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından 2 Ocak’ta onaylanan Türk Telekom (TT) fiber dönüşüm teklifinin Türkiye’ye olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. 2024, daha faydalı olabilmesi için yeniden düşünülmeli. Fiberle ilgili atılan adımların desteklenmesi gerekiyor ancak fiber dönüşüm sürecinin doğru yürütülebilmesi için AB örneklerinde olduğu gibi BTK’nın hem dönüşüm takvimini netleştirmesi hem de fiber altyapı paylaşımını (SAYE-Virtual Unbundled Local Access) hayata geçirmesi gerekiyor. ) düzenleme. Ayrıca Türk Telekom’un sunduğu fiber dönüşüm teklifine ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve sürecin daha şeffaf işletilmesi için gerekli adımların atılması gerekiyor. Ancak mevzuata göre herhangi bir güzergahta altyapı işletmecilerine kazı izni verilebilmesi için talep edilen güzergahlarda paylaşılabilir altyapı bulunmadığının kanıtlanması gerekiyor. Operatörler fiber altyapı kurmak istedikleri noktalarda mevcut altyapı varsa geçiş hakkı yönetmeliği gereği altyapıyı paylaşmak zorunda kaldıklarından birçok noktada kurulu operatöre bağımlı kalıyorlar. Avrupa ülkelerinde tesis paylaşımı yalnızca yerleşik işletmeciye uygulanan bir yükümlülüktür. “Bu durum, söz konusu ülkelerde pazarı kapatan ve hakim durumun kötüye kullanılmasını engelleyen bir unsur oluşturmamaktadır” dedi.

Ayrıca geçiş hakkı sağlayıcılarına yapılan izin başvurularına ya geç yanıt verildiğini ya da hiç yanıt verilmediğini hatırlatan Teberci, “Şehirlerarası güzergahlarda kurulacak projeler birden fazla hak sahipliğine konu olabileceğinden” dedi. yol sağlayıcısı olduğundan her geçiş hakkı sağlayıcı kuruluşun izin başvuru değerlendirme sistemi farklıdır.” . Bu nedenle geçiş izni izinlerinin ne zaman verileceği öngörülememektedir. “Geçiş hakkı izin başvurularının geçiş hakkı sağlayıcıları tarafından daha kısa sürede değerlendirilerek işletmecilere bilgi verilmesinin sağlanması ve geçiş hakkı sürelerinin belirlenmesine yönelik mevzuat yapılması gerekmektedir. Geçiş izni izinlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi için gerekli altyapının oluşturulması da dahil olmak üzere süreçler var” dedi.

Avrupa ve Türkiye’nin en uzun
Sıradaki Haber Karadeniz’in sembolü 1 yaşında