Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

    Yapay zeka, demiryolu güvenliğini artıracak

    TCDD Taşımacılık, Tren İzleme

    TCDD Taşımacılık, Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi’ni hizmete aldı. Merkez, yapay zeka destekli sistemlerle trenlerin gerçek zamanlı olarak izlenmesini ve olası risklerin önceden tespit edilmesini sağlayacak.

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü bünyesindeki Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarette, TCDD Taşımacılık tarafından yeni hizmete verilen Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin açılışı da gerçekleştirildi.

    Uraloğlu, merkezde yaptığı açıklamada, yapay zekanın demiryolu güvenliğini artırmada önemli bir rol oynayacağını söyledi. Uraloğlu, “Trenlerde uyku, dalgınlık, yorgunluk, algının yoldan kayması gibi durumlar yapay zeka destekli sistemimimiz tarafından otomatik olarak algılanacak, merkezimize gerekli uyarılarak yapılacak” dedi.

    Merkez, trenlerin gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlayacak.

    Merkez, trenlerin konumunu, hızını, yönünü, seyir halindeki diğer trenlerle olan mesafesini ve diğer önemli verileri gerçek zamanlı olarak takip edecek. Bu veriler, yapay zeka algoritmaları kullanılarak analiz edilecek ve olası riskler önceden tespit edilecek.

    Merkez sayesinde, mevcut güvenlik tedbirlerine ek olarak, trenlerin daha güvenli, emniyetli ve zamanında işletilmesi için daha fazla veri elde edilebilecek. Ayrıca, zamanında yapılan müdahalelerle olası muhtemel tren gecikmelerini minimum seviyeye çekmek mümkün olacak.

    Merkez, verimli tren işletmeciliğine de katkı sağlayacak.

    Merkez, tren işletmeciliğini sürekli inceleyecek ve elde ettiği verileri raporlar halinde üst yönetime ve işletme operasyonlarını yürüten ekiplere sunacak. Bu sayede, tren işletmeciliğinin daha verimli hale getirilmesi hedefleniyor.