Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Yerli ve milli tren üretiminde tarihi imza

TCDD Taşımacılık’ın araç havuzuna

TCDD Taşımacılık’ın araç havuzuna 95 adet yerli ve milli ‘Eskişehir 5000’ elektrikli ana hat lokomotifi dahil edilecek. TÜRASAŞ Eskisehir Bölge Müdürlüğü, TCDD Taşımacılık için 95 adet Eskisehir 5000’in üretimine başlayacak.

ANKARA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. TÜRASAŞ ile TCDD Taşımacılık arasında imzalanan Eskişehir 5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotif Sözleşmesi İmza Töreni’nde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en modern ve en büyük kapasiteli Boji Üretim Fabrikasını TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’nde açtıklarını hatırlatan Uraloğlu, bundan sonra demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan her türlü araç için ihtiyaç duyulan bojilerin bu fabrikada üretileceğini söyledi. Uraloğlu, bugün imzalanan sözleşmeyle TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nün, TCDD Taşımacılık için 95 adet “Eskişehir 5000” Elektrikli Ana Hat Lokomotifinin üretimine başlayacağını duyurdu.

Bakan Uraloğlu, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılı için yıllardır hayalini kurdukları ve hazırlandıkları projelere daha da hız vereceklerini belirterek, “Bu yüzyıl, ülkemizin dünya tarihine vizyonla damga vuracağı bir dönem olacak” dedi. ‘Güçlü sanayisi ve milli teknolojisi olan bir Türkiye’. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 yılda yerli sanayimizi geliştirerek ürettiğimiz milli teknoloji ürünleriyle şimdiden dünya çapında bir üretici ve ihracat ülkesi haline geldik. Ülkemizin savunma sanayi başta olmak üzere makine, medikal, ulaştırma, elektrik-elektronik gibi orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 2023 yılında 100 milyar dolara yaklaşacak. Aslında Devrim’in önünü tıkayanlara TOGG ile karşılık verdik. Yaklaşık 60 yıl önce TÜRASAŞ’ın Eskişehir tesislerinde yani burada üretilen otomobil. “TOGG ile kendi otomobilimizi üreterek milletimizin özlemini ve hayalini gerçeğe dönüştürdük” dedi.

YERLİ VE MİLLİ TÜRKSAT 6A HAZİRAN’DA UZAYDA

Bakan Uraloğlu, Gökbey ve Atak Helikopterlerini, Bayraktar, Akıncı, Kızılelmalı ve son olarak yerli savaş uçağı Kaan’ı göklerde gördüklerini vurgulayarak, Türkiye’nin MİLGEM Projesi ile birer birer kendi savaş gemilerini denize indirdiğini vurguladı. Dünyanın ilk İHA Gemisi TCG Anadolu’nun üretildiğini dile getiren Uraloğlu, “İlk yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE, küp uydularımız ve yakın yörünge takımyıldızlarımızla kendi yerli gözlem ve haberleşme uydularımızı üretmeye başladık. “İlk milli ve yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında teknik devrim yapıyoruz ve uydumuzu haziran-temmuz aylarında yörüngeye göndermeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Bakan Uraloğlu, üretimde demiryolu araçlarını ve sanayiyi geride bırakmadıklarını belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde yerlilik ve millilik konularını ön planda tuttuklarını kaydetti. Raylı sistem araçlarının farklı parçalarının yapıldığı üç önemli firma olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ’ı 4 Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla TÜRASAŞ çatısı altında birleştirdiklerini hatırlatan Uraloğlu, şöyle konuştu: raylı sistem üretim süreçlerinde sektör paydaşlarını tek çatı altında toplamak. Yeni bir ivme ve sinerji yakaladık. TÜRASAŞ’ı Ortadoğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden biri haline getirdik. “Bugüne kadar yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, Cer konvertörü, Cer motoru, dizel motor, Tren Kontrol Yönetim Sistemi vb. ana, kritik ve alt ürünlerin üretimini gerçekleştirmekteyiz. Uluslararası standartlarda” dedi. Uraloğlu, cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te ilk milli elektrikli tren setlerini hizmete açtıklarını hatırlatarak, yüzde 70 yerli üretim oranıyla üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro araçlarını da raylara koyduklarının altını çizdi.

MİLLİ ELEKTRİKLİ YÜKSEK HIZLI TREN SETİ 2024 YILINDA TAMAMLANACAK

Bakan Uraloğlu, saatte 160 kilometre hıza sahip “Yeni Sakarya” olarak adlandırılan Türkiye’nin ilk Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti projesinin 2 setinin tamamlanarak hizmete açıldığını belirtti. Seri üretime başladıklarını ve 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya çıkarmayı planladıklarını anlatan Uraloğlu, “Milli Elektrikli Yüksek Hızlı Tren Seti Projesi’nde tasarım çalışmalarında son aşamaya geldik. saatte 225 kilometre hıza sahiptir. “Prototip üretimini bu yıl tamamlamayı planlıyoruz. Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretim çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Uraloğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nün lokomotif, boji, elektrikli makine, motor, vagon, talaşlı imalat ve kimyasal proses fabrikalarından oluşan 7 fabrikayla entegre dev bir üretim merkezi olduğunu vurguladı. Merkezde bugüne kadar toplam 912 adet muhtelif tipte lokomotif ve 11 bin 974 adet muhtelif tipte vagon üretildiğini anlatan Uraloğlu, 22 yılda 1000 Beygir Gücünde DH 10000 tipi Dizel Hidrolik Anahat üretim ve ihracatının yanı sıra, ve Manevra Lokomotifleri olmak üzere toplam 31 adet DH7000/DH10000/DH12000 tipinde üretim yapılmıştır. Irak Demiryollarına lokomotif ve lokomotif yedek parçalarının da ihraç edildiğini kaydetti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı
Sıradaki Haber Yaşlı Destek Programı (YADES) başvuruları başladı