Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Sonuçları hoşnutsuz seçmen mi belirledi?

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü ve Sömürge Sonrası Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) Müdürü. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, 31 Mart 2024 Yerel Yönetimler Genel Seçimi sonuçlarını değerlendirdi.

31 Mart 2024 Yerel Yönetimler Genel Seçimi sonuçlarını değerlendiren PAMER Direktörü Siyaset Bilimci Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, seçime katılım oranının diğer seçimlere göre yüzde 8 civarında daha düşük olduğunu belirterek, “Güçlü bir seçim olarak görülüyor” Seçime katılmayanların çoğunluğunun iktidara kırgın seçmenler olabileceği ihtimali üzerinde durularak, “Bu durumun seçim sonuçlarını etkilediği değerlendiriliyor.”

SEÇİMLERE KATILMAYAN YANLIŞ HÜKÜMET SEÇMENLERİ…

Seçime katılım oranının diğer seçimlere göre yüzde 8 civarında daha düşük olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, “Seçime katılmayanların çoğunluğunun rejime kırgın seçmenlerden oluşması güçlü bir ihtimal olarak görülüyor. İktidar partisi. Bu durumun seçim sonuçlarını etkilediği değerlendiriliyor. Son 2-3 yıldır özellikle emekli vatandaşların yaşam koşulları ciddi anlamda olumsuz etkilendi. “İktidar partisinin bu konuda adil ve etkili önlemleri zamanında almamasının seçim sonuçlarını etkilediği söylenebilir.” söz konusu.

DEM VE İYİ PARTİ SEÇENLERİ KİME OY VERDİ?

Dr., seçim sonuçlarını etkileyen en önemli unsurun DEM Parti ve İYİ Parti seçmenlerinin Cumhuriyet Halk Partisi’ne verdiği destek olduğunu belirtti. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, “Mayıs 2023’teki milletvekili seçimleriyle karşılaştırıldığında bu seçimlerde DEM Partisi’nin oyu yüzde 9’dan yüzde 5,6’ya düştü. Buradan oyların yaklaşık yüzde 4,6’sı doğrudan CHP’ye gitti. İYİ Parti’nin yüzde 9,9 olan oy oranı yüzde 3,7’ye düştü. Bu partiden yaklaşık 6,2 oy CHP’ye gitti. Bu iki partiden toplam oyların yüzde 10,8’inin CHP’ye kaydığı görülüyor.” değerlendirdi.

OYLAR HANGİ PARTİLER ARASINDA DEĞİŞTİ?

Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, CHP’nin Mayıs 2023’teki oy oranının yüzde 25,80 olduğunu hatırlatarak, “Bu iki partiden gelen oylarla zaten yüzde 36,6 civarına ulaşıyor. Geriye kalan yüzde 1’lik oy artışının ise CHP’nin aday seçiminde daha başarılı olması, ekonomik sorunları seçim kampanyalarında etkin kullanması gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülebilir. Ana muhalefet partisinin gerçek oyu ise yüzde 37,74 – 10,8 = yüzde 27 civarında görünüyor. Bu oy CHP’nin geleneksel oyuna yakın. CHP, DEM ve İYİ Parti ile gizli ya da açık çok etkili ve başarılı bir seçim ittifakı kurmayı başardı. Öte yandan Yeniden Refah Partisi’nin oylarının yüzde 2,9’dan yüzde 6,2’ye çıkması AK Parti’den yaklaşık yüzde 3,4 oy aldığını gösteriyor. “AK Parti’nin Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinde aldığı oyların yüzde 36,30’undan, 2024 yerel seçimlerinde yüzde 35,5’e düşmesi bu koşullar altında beklenen bir sonuç olarak değerlendirilebilir.” Bunu şu şekilde analiz etti.

DEVLETİN YORGUNLUĞU SONUÇLARI ETKİLİYOR…

Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, AK Parti’nin seçim öncesi doğru bir seçim kampanyası ve stratejisi belirleyebilmesi halinde sonucun farklı olabileceğine dikkat çekerek, değerlendirmelerini şöyle tamamladı:

“Yeniden Refah Partisi’nin oy potansiyeline ilişkin gerçekçi bir kamuoyu araştırmasının olmayışı, bu partiyle seçim ittifakına girilmesini engelledi. Sonuç olarak AK Parti’nin 22 yıllık iktidardaki yorgunluğu, aday seçiminde yapılan hatalar ve seçim stratejisini doğru belirleyememesi ve en önemlisi AK Parti’nin kendi seçmenini harekete geçirememesi ve etkili olamaması değerlendirilmektedir. sandıklara götürülmeleri seçim sonuçlarında etkili oldu. Bu seçim sonuçlarını AK Parti’ye kendi seçmeninden ciddi bir uyarı olarak görmek lazım. AK Parti, 2028 yılına kadar uygulayacağı doğru ve başarılı politikalarla geçmişte olduğu gibi bir kez daha seçmenin çoğunluğunun desteğini alabilecektir. Belediye başkanlığı çoğunluğunu kazanan CHP’nin önümüzdeki 4 yıldaki performansının seçmen eğilimlerinin oluşmasında önemli rol oynayacağı değerlendiriliyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıymetli Hemşehrilerim, Sizlerin takdiri ile
Sıradaki Haber Uşak’ın eski Başkanı Çakın’dan son mesaj