Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Laktoz alerjisinde yaş faktörüne dikkat edin

Son zamanlarda adını sıkça

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz laktoz duyarlılığı, yarattığı gaz problemi nedeniyle süt ürünlerini sevenlerin yaşam kalitesini düşürüyor.

Laktoz intoleransının karın ağrısı, şişkinlik, ishal, gaz ve mide bulantısı gibi belirtilere neden olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, sanılanın aksine laktozun sadece süt ürünlerinde bulunmadığına dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Laktoz aynı zamanda dokusu, tadı ve yapışkanlığı nedeniyle gıda katkı maddesi olarak da kullanılıyor. Dolayısıyla sadece sütte değil; Yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, kek, krema, bisküvi ve kurabiye gibi tüm gıdalarda bulunur” dedi.

Laktaz duyarlılığı herkesi farklı şekilde etkileyebilir

Dahiliye Uzmanı Dr., laktaz enziminin eksikliği veya yokluğu nedeniyle bu gıdaları tüketmenin çeşitli rahatsızlıklara neden olacağına dikkat çekiyor. Eyyüp Kenan Özok, “Laktoz duyarlılığı olan hastalar yeterli süt ve süt ürünlerini tüketemedikleri için ihtiyaç duydukları kalsiyum ve D vitaminini alamıyorlar. “Hastalar bu vitamin ve mineralleri içeren brokoli, somon, sardalya, portakal suyu ve badem sütü gibi gıdaları tüketmeye dikkat edebilirler” dedi.

Dr., herhangi bir diyete başlamadan veya herhangi bir takviyeyi kullanmadan önce doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Eyyüp Kenan Özok, “Laktoz intoleransının her bireyde farklı etkileri olabiliyor ve herkesin tolerans düzeyi de farklı. Bazı kişiler laktoz içeren besinleri az miktarda tüketebilirken bazıları ise hiç tolere edemez. “Bu nedenle herhangi bir işlem yapmadan önce bir uzmana danışmak gerekiyor” dedi.

Bitki bazlı süt çeşitleri alternatif sunuyor

Eyyüp Kenan Özok, “Soya, pirinç, badem, hindistan cevizi, fındık, yulaf, kenevir, macadamia fıstığı ve fıstık sütü gibi bitki bazlı sütler ve bunların türevleri doğal olarak laktoz içermez. “Laktoz intoleransı olanlar için süt bazlı ürünler yerine düşük laktozlu veya laktozsuz versiyonlar tercih edilebilir” tavsiyesinde bulundu.

Teşhis için test yapılması gerekiyor

Laktoz intoleransından şüphelenenlerin hidrojen nefes testi, laktoz tolerans testi, genetik test, laktaz aktivitesi ve dışkı testi için başvurabileceğini belirten Dr. Özok, “Normal bireylerde laktoz içeren ürünleri tükettikten sonra kan şekeri düzeyi yükseliyor. Laktoz intoleransı olan bireylerde kan şekeri düzeyinde artış saptanmaz. “Hastalığın kesin tanısı endoskopik yöntemle, bağırsaktan alınan biyopside laktaz enzimi eksikliğinin kanıtlanmasıyla konur” dedi.

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne
Sıradaki Haber Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni doktor göreve başladı